Kenmerkend aan de Universiteit Twente is het studentenactivisme. Veel studenten doen iets extra’s naast studeren. Solar Team Twente is hiervan een goed voorbeeld, maar ook het plaatsnemen in het bestuur van een vereniging of het actief beoefenen van een sport wordt door veel studenten gedaan. De Student Union vindt dit een erg mooi kenmerk van de Universiteit Twente, omdat activisme iets essentieels bijdraagt aan het studentenleven. Je ontwikkelt jezelf als persoon, leert samenwerken op een effectieve manier en doet bovendien veel contacten op, waar je later veel aan hebt. En zeker niet onbelangrijk: activisme staat zeer goed op je CV.  Ontwikkelingen die de 16 huidige teamleden van Solar Team Twente kunnen bevestigen en waar voorgaande teamleden bij het voortzetten van hun carrière al zeker hun voordeel mee hebben kunnen halen.

De Student Union vindt het ook belangrijk dat activisme erkend wordt, daarom reikt zij activisme-certificaten aan bestuurders uit. Dit is een officieel document dat aangeeft dat een student zich belangeloos heeft ingezet voor zijn/haar vereniging. Dit gebeurt om een goede reden: het bedrijfsleven zoekt namelijk studenten die zich onderscheiden van de rest en ambitieus zijn. Dat is nu precies hetgeen wat te bereiken is met activisme. Solar Team Twente werkt samen met een groot collectief aan bedrijven die het project steunen. Een veel voorkomende beweegreden voor een bedrijf om partner te worden van Solar Team Twente is dan ook het contact met actieve studenten.

Maar de Student Union doet meer om activisme en de studentontwikkeling te stimuleren. Zij wil bestuurders bewust maken van de competenties die ze kunnen aanscherpen en biedt daarom diverse soorten trainingen aan.
Ook ondernemerschap acht de Student Union zeer belangrijk. Wat is er nu gaver dan om tijdens je studententijd een goed idee uit te werken en hiermee uiteindelijk je eigen bedrijf te starten? Zo wordt de website www.studentondernemer.nl mede mogelijk gemaakt door de Student Union.

Verder verstrekt zij ook allerlei subsidies om verenigingen een steuntje in de rug te geven, zoals het vertalen van hun website of het organiseren van activiteiten. Tevens organiseert de Student Union eigen grote activiteiten. Denk maar eens aan de Kick-In die eind augustus plaatsvond, Skills Certificate, TedX en Create Tomorrow. Met dit alles probeert de Student Union studenten in te laten zien dat je studententijd veel méér is dan alleen studeren: More than a degree!

Solar Team Twente vindt studentenactivisme uiteraard ook van groot belang. Zonder het stimuleren hiervan zullen projecten zoals deelname aan de World Solar Challenge niet kunnen bestaan. Concrete projecten als dit en andere activiteiten die de Student Union organiseert laten zien dat er voor studenten geweldige mogelijkheden liggen tijdens hun studietijd. Mogelijkheden die, naast een ontzettend leuke tijd, zorgen voor een ervaring waar elke student een leven lang profijt van zal hebben!