Robin_LohuisRobin en Fieke (Elektronica) hebben de aandacht er goed bij tijdens de testdag met Fluke en RS Components; er worden veel vragen gesteld en in een korte tijd leren ze de meetapparatuur nog beter kennen en gebruiken. Alle meetapparatuur komt aan bod, van multimeter tot aan infrarood-camera’s. Robin geeft een uitleg over het gebruik van meetapparatuur en de testdag .

Waarom is doormeten belangrijk?
Als elektrotechnici ‘zien’ we met de meetapparatuur.  Meten is de verificatie van de echte uitdaging. Door te meten kun je verifiëren waarom iets lukt of juist niet lukt. De uitdaging is om het zo te meten,dat de fout snel te vinden is. Het is een hulpmiddel in het gehele proces.

Testdag Fluke & RS ComponentsWat heb je geleerd tijdens de testdag?
Het belangrijkste van vandaag is het leren omgaan met de tools. In mijn tijd bij Solar Team Twente heb ik het belang van goed materiaal extra leren waarderen. Het is vooral belangrijk om te weten hoe alles werkt. Dan pas kun je optimaal presteren. Multimeters zijn de ogen van elektrotechnici. Tijdens de testdag heb ik veel geleerd op het functieniveau van de apparatuur. Ik wist eerder van sommige functies het bestaan niet eens af.

Vandaag hebben we  een korte cursus thermografie gehad: hoe lees je de afbeelding en hoe zorg je ervoor dat het betrouwbaar is? Het is belangrijk om te weten hoe de warmtebeeldcamera ingesteld moet zijn voordat er conclusies uitgetrokken kunnen worden. Thermografie is niet zo makkelijk als dat het lijkt. In die zin is het plaatje een beetje bedrieglijk.

Wat meet je allemaal door?
Van alles! Dit is zeer divers. Stel je hebt een voeding gemaakt, dan wil je controleren of het de goede spanning aangeeft wanneer je het aanzet. Ook kan het zijn dat je wil controleren of de systemen zoveel energie  gebruiken als verwacht. Als het systeem meer verbruikt, waardoor komt dat?

Bij de zonneauto meten we de warmteverschillen van het zonnepaneel tijdens het opladen na de racedag. Als een zonnecel warmer wordt, dan is deze minder efficiënt. Tijdens het statisch laden (als de auto stilstaat en het zonnepaneel gekanteld naar de zon staat) is het gunstig om het paneel zo koel mogelijk te houden. Door de warmtecamera te gebruiken, kunnen we zien waar we het meeste moeten gaan koelen.

Hoe vind je het om met deze apparatuur te werken?
Robin Lohuis  en Fieke Testdag Fluke & RS ComponentsDe meetapparatuur van Fluke Connect is nieuwe technologie, het bestaat allemaal net. We zien dat sommige functies zelfs nog niet helemaal af zijn. Eigenlijk voelen we ons een bètatester van deze nieuwe producten. Het is een voordeel dat we metingen sneller kunnen uitvoeren. Soms scheelt het wel een half uur. Een voorbeeld van tijdsbesparing is bijvoorbeeld het meten van een communicatielink tussen twee chips. We meten om te controleren waarom iets fout gaat; de oscilloscoop doet een groot deel van het ‘zoekwerk’ automatisch. De data is dus sneller te controleren waardoor de fout sneller opgelost kan worden.

Tijdens de testdag hebben we een uitgebreide, maar praktische uitleg gehad. We hebben over functies geleerd waar je normaal in de handleiding overheen leest. Op deze meet- en testapparatuur zitten veel functies. Je moet maar net weten welke functie in welke situatie gebruikt moet worden. De technical sales mangers van Fluke weten precies welke functie wanneer ingezet moet worden. Het is prettig om daarover te kunnen discussiëren tijdens zo’n testdag.

Teamleden noemden de meetapparatuur ‘Robin’s ding’, hoe komt dat?
Thuis, met wat hobbywerk, moet je het doen met je eigen spullen die van een heel ander kaliber zijn. Ik denk niet dat ik tijdens mijn studietijd een andere kans had gekregen om met zulke dure en geavanceerde apparatuur te kunnen werken. Ik vind het ontzettend mooi dat we deze apparatuur  mogen gebruiken en ervan kunnen leren: ik word er gewoon blij van!

Samen met ons wereldkampioen worden? Draag ook jouw steentje bij via de crowdfundingsactie op 
steunutwente.nl. Koop bijvoorbeeld een unieke Solar Team Twente Boomerang en doe direct mee met de 
#BoomerangChallenge.