Een brug openen, iets wat je niet elke dag doet. Donderdag 29 november kreeg Solar Team Twente deze geweldige kans bij de opening van de Ramspolbrug. Deze brug verbindt Overijssel met de Noordoostpolder en ligt tussen Kampen en Ens. Het bijzondere aan deze brug is dat het de eerste energie-nul brug ter wereld is. Dit houdt in dat de motor energie wint als de klep van de brug dicht gaat. Deze energie wordt op dat moment opgeslagen in accu’s. Daarnaast zijn aan de weerszijden van de brug 320 zonnepanelen geplaatst die voldoende stroom opwekken om de brug te laten werken. De extra geproduceerde stroom wordt teruggeleverd aan het net. Een energieneutrale brug en een energieneutrale zonneauto, twee concepten die perfect bij elkaar passen. Dit was dan ook de reden waarom de 21Connect de eerste auto mocht zijn om over de brug te rijden.

Na ’s ochtends vroeg vertrokken te zijn stonden we donderdagochtend bij prachtig weer klaar om de zonneauto over de brug te laten rijden. Tijdens een aantal tests, om er zeker van te zijn dat de gehele rit vlekkeloos zou verlopen, werden we al snel gesignaleerd door een radiojournalist. Hierdoor mocht ik enkele minuten later mijn radiodebuut op RTV Oost maken!

Rond 11 uur was het dan zover, een grote groep afgevaardigden van het projectteam arriveerden onder leiding van Melanie Schultz van Haegen, de minister van Infrastructuur en Milieu. Zij had de eer om vanaf de 13 meter hoge brug een misthoorn te laten klinken: het signaal om de 21Connect aan de andere kant van de brug te laten vertrekken. De grote groep mensen op de brug was totaal verrast toen ze de zonneauto aan zagen komen rijden en waren allemaal onder de indruk van dit mooie staaltje techniek. Het fenomeen werd dan ook op vele verschillende manieren in beeld gebracht. Naast de toegestroomde fotografen waren onder andere camera’s van de NOS en SBS 6 aanwezig. Dit resulteerde dan ook in een stukje nationale media-aandacht, want de 21Connect was rond het middaguur te zien in het NOS Journaal! Ook was dit voor ons natuurlijk een leuk moment om even kort te praten met de minister, die ontzettend geïnteresseerd was in de zonneauto en ons project.

Al met al was het een fantastische dag waar we met zonnige omstandigheden onder toezicht van veel enthousiaste mensen geschiedenis hebben geschreven met de 21Connect. Dé zonneauto die de boeken in zal gaan als de auto die de eerste energie-nul brug ter wereld heeft geopend!

Na dit speciale moment was het de volgende dag tijd voor een tweede bijzondere dag. Op vrijdag 30 november heeft het hele team het warme kantoor verlaten om af te reizen naar Zenderen. Hier hebben we bij Buitensport Twente een dag in de heerlijke frisse buitenlucht doorgebracht om de teamspirit naar een nog hoger niveau te tillen. Duidelijke doelen stellen, problemen oplossen, vertrouwen versterken en uiteraard veel plezier hebben zijn sleutelelementen die bij de methodiek Ervarend Leren van Buitensport Twente deze dag aan bod kwamen. Door verschillende sportieve activiteiten met het hele team uit te voeren werd aan deze elementen gewerkt. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat het hele team elke opdracht tot in perfectie wilde uitvoeren. Iets wat tijdens de World Solar Challenge zeker een vereiste is.

Een goed voorbeeld is de opdracht waarbij we met het gehele team op een plateau van 1,5 m² moesten plaatsnemen. Vervolgens kregen we de opdracht om één voor één via een touw naar een plateau van nog geen 1 m² te slingeren. Waar aan het begin van de opdracht niemand zich kon voorstellen dat dit ook maar enigszins zou gaan lukken was het uiteindelijk des te mooier om te zien hoe ook de laatste persoon zich succesvol op het plateau bij de overige teamleden kon voegen. Aan het eind van dag, toen iedereen de warmte van de schuur weer opzocht, werd de dag geëvalueerd. Als team zijn we weer sterker en hechter geworden en de wil om de World Solar Challenge te winnen is nóg groter geworden!

EnergieNulPrijs