Inhalen of niet inhalen? Met welke snelheid gaan we de tegenstander inhalen en wanneer? Het antwoord hierop kan het verschil betekenen tussen winnen of verliezen. Solar Team Twente beschikt over gedetailleerde route-informatie door de Points of Interest map.

Input voor racestrategie
Jérôme Wassenaar -  Racesimulatie dag 1 (1)De Points of Interest (POI) zijn interessante locatiepunten tijdens de raceroute zoals geschikte kampeerplekken, stopplekken, cattlegrids (wildrooster) en stoplichten. Het is belangrijk om beïnvloedende variabelen van de route in kaart te brengen, zodat onzekerheden en verrassingen te vermijden zijn. De Points of Interest zijn input voor de racestrategie, door uitgebreide info kan het team sneller beslissingen maken.

Intuïtief en snel
Het uitgangspunt van de de POI-map is een snelle en intuïtieve manier van werken waarbij eenvoudig informatie gedeeld wordt op één centrale plek. Tijdens de wedstrijd in Australië is de POI-map de ‘oren en ogen’ voor de raceroute en racestrategie. Efficiënte en zuinige data-uitwisseling is belangrijk tijdens de race in Australië, aangezien alles via satellietverbinding verstuurd wordt. Compressie van data draagt bij aan deze ‘zuinige’ strategie. Daarnaast kan ervoor gekozen worden hoe vaak updates worden doorgegeven. Ordina heeft het eisenpakket van het solarteam vertaald tot deze unieke softwaretoepassing. Bezoek en deelname aan de racesimulatie zorgde voor de finetuning van de POI-map.

Route in Australië verkennen
Een deel van het solarteam reist eerder af naar Australië. Zij gaan de route omgekeerd rijden om de POI’s te controleren en aan te vullen. Tijdens deze rit wordt data ingevoerd om strategische beslissingen te kunnen maken tijdens de race. POI’s van voorgaande teams zijn overgenomen, door deze te checken en aan te vullen ontstaat er een gedetailleerde kaart.

Realtime POI’s aanpassen
Tijdens de race is het ook mogelijk om nieuwe POI’s in te voeren. Nadat de locatie is vastgesteld, voeren de teamleden de passende categorie in en eventueel aanvullende informatie. Deze wijziging in de kaart wordt realtime aangepast, de andere voertuigen uit het konvooi zijn hierdoor gelijk op de hoogte.

Op 2 september vertrekken de eerste teamleden naar Adelaide om de route te verkennen en de POI-map volledig te maken. Het Australische avontuur komt nu echt dichterbij! Via Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram kun je zien hoe Solar Team Twente zich voorbereidt voor dé Bridgestone World Solar Challenge.

Foto: Jérôme Wassenaar