Julian Biesheuvel, ons teamlid met de dubbele functie Aerodynamica en Strategie. De snelheid van Red One tijdens de race, lag voor een groot gedeelte in zijn handen. Petje af dus! Voor de komende tijd heeft hij zijn strategie minder berekend en bepaald. Julian is namelijk begonnen aan zijn welverdiende reis door Australië.

Julian, wat ben je nu aan het doen?
Op dit moment zit ik aan de oostkust van Australië samen met 5 teamleden. Al rijdend leggen we een afstand af van 2500 km, van Cairns naar Sydney. Niet zo gehaast als tijdens de race, maar op een gemoedelijk tempo. Je vind hier namelijk enorm veel plekken waar je echt even moet stoppen (van een paar uur tot een paar dagen)!

Bomdarwin

Wat deed je een maand geleden?
Een maand geleden bracht ik veel tijd door in de DMU, de auto achter de zonneauto Red One. We bevonden ons in de testfase. Als strateeg ging ik mijn strategieprogramma controleren. Er zaten nog wat foutjes in de software, die ik na een testdag telkens eruit haalde. Uiteindelijk had ik een volledig werkend strategieprogramma die de optimale snelheid perfect bepaalde!

Wat deed je een jaar geleden?
Een jaar geleden vervulde ik de functie ‘Aerodynamica’. Ik zat urenlang achter de computer om ons gekozen concept van de buitenschil te optimaliseren. De hoeveelheid luchtweerstand die het digitale 3D model krijgt hebben we continu door de computer laten berekenen. Mede aan de hand daarvan pasten we ons model weer een beetje aan, totdat we de meest optimale aerodynamische vorm hadden!

0724_Solarteam Twente_Gijs Versteeg_Z7A4501

Welk moment (naast de race) blijft je het meeste bij?
Julian: De windtunnel! Van het uiteindelijk gekozen concept hebben we een schaalmodel gemaakt en deze hebben we in de windtunnel van DNW geplaatst. Het was enorm spannend om ons relatief kleine model in die immense tunnel te plaatsen en wind met snelheden van 300 km/h er langs heen te laten razen. Maar hij heeft het goed gehouden!

Hoe ga jij het solarteam avontuur straks afsluiten?
We gaan met het team over van alles evalueren en een dik boek van technische aanbevelingen maken. Hopelijk kunnen die doorgeven aan het volgende team, zodat we het avontuur niet voor goed hoeven af te sluiten. Net zoals de andere oud-teamleden wil ik mijn kennis en ervaring erg graag doorgeven aan een groep nieuwe studenten!

 

Foto’s: Gijs Versteeg