Julian Biesheuvel ©Jerome WassenaarMijn naam is Julian Biesheuvel, ik ben 22 jaar oud en ik kom uit Apeldoorn. In de afgelopen drie jaar heb ik mijn bachelor Werktuigbouwkunde behaald aan Universiteit Twente. Nu ik mijn bachelor heb afgrond, kan ik mij anderhalf jaar volledig focussen op Solar Team Twente. Binnen het team heb ik de dubbelfunctie Aerodynamica en Strategie. Samen met Coen Hartjes en Lars van der Aa ben ik verantwoordelijk voor het maken van het ontwerp van de nieuwe zonneauto met een zo min mogelijk luchtweerstand. Sinds eind augustus zijn we met zijn drieën al bezig met het ontwerpen van een winnende zonneauto. We hebben uren, dagen, weken, maanden hieraan besteed. In die tijd zijn we voornamelijk bezig met ontwerpen maken op de computer, maar daarnaast testen we het schaalmodel van de zonneauto ook in de praktijk. Zo is het schaalmodel in de windtunnel van DNW geweest om in de praktijk te bekijken hoe de lucht zich om de auto beweegt. Het moment dat de wind in de tunnel ging blazen, was (nu al) één van mijn hoogtepunten van Solar Team Twente. Het model waar je uren aan hebt gewerkt, staat bloot aan wind die nog sterker is dan een allesverwoestende orkaan. Het blijft spannend hoe het schaalmodel zo’n test doorstaat en welke resultaten volgen.

Ik doe enorm veel kennis en ervaring op en dat komt weer goed van pas bij het vervolg van mijn studie. Na anderhalf jaar solarteam ga ik beginnen met mijn Master Engineering Fluid Dynamics. Daar begin ik aan met een bulk aan ervaring, dat is toch uniek?! Zodra mijn functie Aerodynamica erop zit is (en dat is al bijna), ga ik de racestrategie uitwerken voor in Australië. Hierbij ga ik ervoor zorgen dat we de optimale snelheid zullen gaan rijden tijdens de race en als eerste over de streep komen.

DNW Julian Jérome WassenaarWat mij het meest aanspreekt aan Solar Team Twente, is dat je ontzettend veel ervaring en kennis opdoet en samen met een grote groep studenten bezig gaat om een wereldprestatie neer te zetten. Het is leuk dat er in korte tijd vanuit een aantal concepten een tot in detail uitgewerkt ontwerp ontstaat, dat vervolgens in tal van bedrijven gemaakt en geassembleerd wordt. Verder vind ik het zelf erg leuk om te werken met simulatieprogramma’s waarmee de aerodynamica van de auto wordt uitgerekend. Met deze simulaties kijken we of de auto stabiel blijft in een aantal scenario’s (wind van verschillende zijden) en proberen we de wervels zoveel mogelijk te beperken.

Ik ben ontzettend enthousiast en gemotiveerd om een topauto te bouwen. Dit is een kans die ik maar één keer in mijn leven krijg. Ik doe er alles voor om op 18 oktober 2015 aan de start verschijnen met de snelste zonneauto van de wereld. Wilt u mij en de rest van het team volgen op onze weg naar Australië? Volg ons o.a. via Facebook, Twitter en Instagram!

Julian Biesheuvel (Patrick Ooms)

Foto 1 en 2: Jérôme Wassenaar. Foto 3 (en header): Wouter Put