Wanneer je buiten bent en de zon schijnt, kan je de warmte van de zon voelen. Dat de zon energie uitstraalt, merk je wel, maar hoe kan de zonneauto nou precies op deze energie rijden? Stan Kaal, Hoofd Product met als achtergrond Technische Natuurkunde ligt dit toe:

the_dark_side_of_the_moon_1600_by_pipeloner-d347a5g“Licht is een golfverschijnsel en bestaat uit deeltjes genaamd fotonen. Bekende voorbeelden van licht zijn ultraviolet, infrarood en zichtbaar licht. Elk soort licht heeft een andere golflengte en draagt een bepaalde hoeveelheid energie met zich mee. Zichtbaar licht bestaat uit een ‘band’ van verschillende golflengtes. Door breking die optreedt wanneer licht op een prisma valt, worden verschillende golflengtes zichtbaar. Dit is bijvoorbeeld te zien bij een regenboog of op de albumcover ‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd. Licht met genoeg energie wordt geabsorbeerd door de lichtgevoelige laag van de zonnecel. Doordat een foton (lichtdeeltje) gevangen wordt, wordt een elektron in beweging gebracht, waardoor er een stroom gaat lopen.

zonnecelEén zonnecel heeft een afmeting van ongeveer 12 x 12 cm. In de reglementen van de Bridgestone World Solar Challenge is vastgelegd dat het maximale oppervlak voor silicium zonnecellen 6,0 m2 mag bedragen. Dit betekent dat er op de zonneauto honderden zonnecellen liggen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Over de cellen ligt een dun laagje, dit wordt laminaat genoemd en zorgt voor de bescherming van de zonnecellen. Je mag het paneel echter niet zomaar aanraken omdat je het risico loopt de zonnecellen met het laminaat te beschadigen. Dit gaat ten koste van de efficiëntie en wij doen er juist alles aan om zoveel mogelijk fotonen te vangen!”