Door Irene van den Hof, Teamleider Solar Team Twente

Irene_van_den_HofOm als eerste over de streep te kunnen gaan bij de Bridgestone World Solar Challenge in Australië is meer nodig dan alleen de snelste zonneauto ter wereld. Het technisch team maakt op dit moment de nodige uren om de bouw van de nieuwe zonnewagen te realiseren, daar waar het communicatie team bouwt aan het imago. Ook met mijn teamgenoten van het managementteam houden wij ons actief bezig met het ‘bouwen’ van iets. Iets wat minder concreet is dan een zonneauto; namelijk het team.

Presteren als een team

Teambuilding 2013 Good WorkAls straks in juli de nieuwe zonneauto klaar is om de eerste meters te gaan maken, is er aan de auto weinig meer te verbeteren. Dan komt alles nog op één ding aan, namelijk het functioneren van het team. Werken onder hoge druk en stress zijn dan aan de orde van de dag. Het is belangrijk dat iedereen dan precies weet wat er van hem verwacht wordt en dat er snel beslissingen worden genomen.

Ondanks dat de resultaten van een goed team niet uit te drukken zijn in raceminuten, efficiëntieprocenten of mediawaarde, zijn wij ervan overtuigd dat dit het verschil gaat maken tijdens de race. Hier besteden we dan ook veel aandacht aan. Dit resulteert o.a. in evaluatiegesprekken met alle teamleden, begeleiding van professionele coaches en, misschien wel het belangrijkste: teambuilding.

Teambuilding voor een high performance team

Teambuilding 2013 Good WorkBegin dit jaar zijn we bij de Koninklijke Luchtmacht geweest voor onze eerste teambuilding. We moesten omschakelen van ‘ontwerpteam’ naar ‘productieteam’ en daarbij hebben zij ons met een dagvullend programma uitstekend geholpen bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart. Om straks van ‘productieteam’ naar ‘raceteam’ te gaan, hebben we een partij ingeschakeld die ons helemaal gaat klaarstomen voor Australië: Good Work Personnel Development. In 2013 heeft Solar Team Twente al een tweedaags programma gevolgd met Good Work bij de politieacademie in Ossendrecht. Met trots kunnen we zeggen we ook in 2015 weer zullen samenwerken.

Twee weken geleden mochten Maarten en ik kennis maken met Jehury van Deursen, mede-eigenaar van Good Work met veel ervaring in het trainen van high performance teams. Na een reis van ruim 2 uur kwamen we aan in Breda voor een oriënterend gesprek. Al snel werd duidelijk gemaakt dat de prestatie veel belangrijker is dan het resultaat en we kregen tientallen tips mee. Na een interessant gesprek van drie uur (!) vervolgden Maarten en ik onze weg terug naar Twente. De terugreis was nog te kort om alle nieuwe ideeën te bespreken die we hebben opgedaan. Het belang van het team hebben we weer scherp voor ogen.GoodWork

GoodWorkWe hebben weer genoeg stof om over na te denken en we kijken ernaar uit om op 2&3 juli met het hele team mee te doen aan de High Performance Teamshaping! We houden jullie op de hoogte van de voortgang.

Foto’s: Team 2013. Team 2015 gaat 2&3 juli deze uitdaging aan.