Vandaag stond voor Solar Team Twente de generale repetitie voor de Bridgestone World Solar Challenge op het programma: de Australische racesimulatie waarin een racedag met mogelijke scenario’s wordt nagebootst. De nacht is doorgebracht in tenten, zoals dat ook tijdens de race het geval is. De dag begon met een grote stapel gesmeerde boterhammen, de laatste technische checks en het opruimen van de tenten, zodat om stipt 8 uur het racekonvooi met The RED Engine klaar stond om de racedag te beginnen.
_VBS0194In tegenstelling tot reguliere testdagen, gericht op het klaarstomen van The RED Engine, moest er vandaag rekening gehouden worden met logistieke zaken zoals het aftanken van de konvooiauto’s en het opzetten en afbreken van het kamp. Alles draaide vandaag om het perfectioneren van de laatste details: “Het komt nu wel heel erg dichtbij als je met een groot konvooi, deze zonneauto en dit team na een jaar lang hard werken hier door het Australische landschap rijdt, geweldig!”, vertelt coureur Lot. De finish werd uiteindelijk bereikt met een gemiddelde van 90 kilometer per uur.
Joost van Baars Photography2
Naast snelheid en efficiëntie is vandaag aandacht besteed aan veiligheid. Tijdens de gesimuleerde servicestops is extra gehamerd op veiligheidsprotocollen, zoals het gebruik van pilonnen en vlaggen. Tijdens de race wordt het team ondersteund door oud-teamleden. De kennis en ervaring uit voorgaande edities was erg nuttig tijdens de evaluatiemomenten.
_VBS0375a
Twee weken voor de race zijn al veel teams naar Darwin gekomen, het geeft een echte race ervaring om de andere teams met zonneauto tegen te komen. Na de tweede verplichte stop vindt de eerste inhaalactie van The RED Engine plaats. “Dat was echt heel gaaf”, grijnst teamleider Jeroen. De racesimulatie heeft het team veel vertrouwen gegeven in aanloop naar de World Solar Challenge. “Een goede zonneauto bouwen is één, maar een goed geolied team maakt uiteindelijk het verschil. Wij zijn er klaar voor!”
Volgende week staat de technische keuring op het programma. Hier wordt gekeken of The RED Engine aan de reglementen voldoet. Op 5 oktober begint de World Solar Challenge met de kwalificatie op Hidden Valley, een voormalig Formule 1 circuit in Darwin.
_VBS0230

Foto’s: Joost van Baars Fotografie