Headerfoto door Jerome Wassenaar

In het weekend van 17 en 18 augustus rijdt Solar Team Twente met zonneauto RED E op Vliegbasis Deelen. Onder barre omstandigheden oefenen de teamleden met het rijden in konvooi en het uitvoeren van protocollen. Op deze manier bereidt het solarteam zich voor op de Bridgestone World Solar Challenge.

 

Vroeg uit de veren

De teamleden van Solar Team Twente staan beide dagen om 6:00 op om het ochtendprotocol uit te voeren. In 15 minuten zijn de tenten leeg en de slaapzakken en matjes opgeruimd. Het ontbijt wordt gesmeerd door de ontbijtploeg, de tenten worden opgeruimd en de technische teamleden maken RED E klaar voor vertrek. Tijdens de racesimulatie oefenen de teamleden van het Twentse solarteam met mogelijke scenario’s die tijdens de race in Australië voor kunnen komen: inhaalacties, reparaties van kapotte onderdelen en controlstops worden gesimuleerd.

 

Raceteam Twente

De racesimulatie is georganiseerd door ervaren teamleden van voorgaande edities. Onder begeleiding oefent en evalueert het solarteam verschillende scenario’s. “Het team is afgelopen jaar een ontwerp- en productieteam geweest. Nu is het belangrijk om een raceteam te worden. Dat oefenen we tijdens de racesimulatie,” vertelt Tom Kooyman, woordvoerder van de racesimulatie organisatie en teamlid van Solar Team Twente 2013. “De racesimulatie zorgt ook voor een stukje bewustwording. Tijdens het weekend leren de teamleden wat hun bijdrage is tijdens de Bridgestone World Solar Challenge en wat hun taken zijn. Wij ondersteunen het team daarin tijdens dit weekend,” vult Katrin Semlianoi, teamlid uit 2009 en organisatie van de racesimulatie, aan.

Foto door Jerome Wassenaar

Barre omstandigheden

De weersomstandingheden zijn anders dan in Australië. De zon is gedurende het weekend niet te zien en de regen komt de hele dag uit de hemel vallen. “Die regen maakt het rijden in de zonneauto extra uitdagend,” vertelt Hidde de Vries, die als eerste zonneauto RED E bestuurt tijdens het weekend. “De wegen zijn gladder en er komen druppels op de ruit, waardoor we nog voorzichtiger moeten zijn. Het is een goede training om scherp te blijven en gefocust te zijn. Dat moeten we in Australië straks met de warmte natuurlijk ook.”

 

Partners op bezoek

Op zondag komen een aantal partners van Solar Team Twente langs om het team in actie te zien. “Er komt veel meer bij kijken dan alleen het rijden van de race, dat had ik niet verwacht,” zegt Richard Mijnheer, CEO van partnerbedrijf 3T. “Dat er ook wordt gecommuniceerd met andere teams bijvoorbeeld. Het is heel leuk om dat tijdens zo’n moment van dichtbij te zien.”

 

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam rijm 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De race kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

 

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.