Inge Hoogland - Gijs VersteegInge Hoogland, team 2011, zat vier jaar geleden vol spanning te wachten op het vertrek naar Australië. Na een ontzettend gaaf en leerzaam jaar stond het moment suprême voor de deur; de World Solar Challenge. Nu, twee edities later, vertelt ze over haar ervaringen en geeft ze tips aan het huidige team.

Welke taken had jij in Australië?
Als media-verantwoordelijke was het mijn taak om zo veel mogelijk interessant nieuws vanuit Australië naar de backoffice te sturen. Media-technisch was onze race geweldig: pole position, bosbranden, regenbuien en tot dan toe het beste Twentse resultaat tijdens de World Solar Challenge!

Wat was jouw leukste ervaring?
Na onze scrutineering (technische keuring), in de Australische middag, wilde ik in eerste instantie wachten op een fatsoenlijk tijdstip in Nederland om alles door te bellen. Maar Martijn Albers had me op het hart gedrukt om te bellen zodra ik nieuws had. Daar ging ik, lichte schuldgevoelens vanwege het tijdstip in Nederland (5 uur op zaterdagochtend) en adrenaline vanwege de fantastisch dag in Darwin. Gelukkig reageerde de hele backoffice mega enthousiast: een goede start van een fantastische race.

Finish 2011 Gijs VersteegHoe heb je de finish ervaren?
De finish was de kers op de taart: in Adelaide stond een fantastische groep supporters met vlaggen. En niet alleen met vlaggen, ook met updates: want wat was er eigenlijk allemaal over ons geschreven en verteld toen wij aan het racen waren? Het was ontzettend leuk om het allemaal terug te lezen.

Heb je een tip voor het communicatieteam in Australië?
Geniet en breng alles wat gebeurt ‘Down Under’ over op al die nieuwsgierige Twentenaren, Nederlanders en solarteam-fanaten. Stap af en toe even achteruit en kijk naar wat er om je heen gebeurt, neem het in je op. Als onderdeel van een team hoor jij je aan je verantwoordelijkheden te houden. Gaat het niet? Geef het dan aan. Communiceer met elkaar en respecteer elkaars mening.

En nog een tip voor het gehele team?
Wees flexibel en open-minded, bereid je voor op iets fantastisch! Neem de geweldige ervaring die je nu tegemoet gaat niet als iets vanzelfsprekends; je hebt er keihard voor gewerkt. Neem je verantwoordelijkheden en durf los te laten door anderen vertrouwen te geven. Nog maar een paar weekjes tot jullie race begint. Toi toi toi!

Op de hoogte blijven van de avonturen van het team? Volg ze op Facebook, Twitter, Instagram óf schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Foto’s: Gijs Versteeg