Onze enige vrouw in het technische team: Fieke Hillerström. Ze heeft zich bezig gehouden met de elektronica binnen de zonneauto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van het zonnepaneel, de accu en de motor. Het doel was zoveel mogelijk energie op te halen en zo weinig mogelijk te verbruiken. En dat is ze goed gelukt! Gelukkig heeft ze zelf nog flink wat energie over, wat ze goed kan gebruiken voor haar welverdiende reis door Australië.

1134_Solarteam Twente_Jerome Wassenaar_MG_8355å

Wat ben je nu aan het doen, Fieke?
Samen met mijn teamleden Maarten en Stan heb ik een campertje gehuurd, met alles erop en eraan. We zijn in Adelaide begonnen en gaan helemaal door tot aan het tropische Cairns in het noordoosten van Australië. De Great Ocean Road, een weg langs de zuidkust, zijn we al gepasseerd, en daar heb ik voor het eerst een koala gespot!

Wat deed je een maand geleden?
Een maand geleden werd onze Red One gekeurd door de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge. Helaas verliep dat niet helemaal soepel, maar ze waren wel gelijk erg positief over het elektrische systeem en het zonnepaneel. Het systeem was goed gestructureerd en veilig. Dat het een betrouwbaar systeem is bleek ook tijdens de race!

Wat deed je een jaar geleden?
Toen was ik het zonnepaneel aan het ontwerpen. Wat zijn bijvoorbeeld de beste zonnecellen en op welke plek moeten ze geplaatst worden? En welke zonnecellen worden bij elkaar gegroepeerd? We kozen uiteindelijk voor twee typen Silicium zonnecellen. Het overgrote deel bestaat uit ongesneden zonnecellen en dichtbij de canopy zitten gesneden cellen, welke beter kunnen inspelen op schaduw gecreëerd door de canopy.

1223_Solarteam Twente_Gijs Versteeg_Z7A2390

Welk moment (naast de race) blijft je het meeste bij?
Met het hele technische team een dag doorbikkelen bij Fokker. Aan het einde van het weekend stond er opeens een zwartgekleurde body (met ribstructuur) van de zonneauto in de productiehal! Wekenlang hadden we dit model op een plaatje aanschouwd, en nu stond het er eindelijk in het echt.

Wat is het eerste wat je gaat doen als je weer terug bent in Nederland?
Bijkletsen met familie en vrienden! Natuurlijk heeft het thuisfront veel meegekregen van de race via onze website en sociale mediakanalen, maar toch zie je niet altijd hoe ík het heb ervaren! En dat was in zeven woorden: ‘een avontuur om nooit meer te vergeten’!

Headerfoto: Jérôme Wassenaar, bovenste foto: Jérôme Wassenaar, onderste foto: Gijs Versteeg