Vrijdag 21 september, de wekker staat om kwart voor 6. De eerste grote activiteit van Solar Team Twente staat voor de deur. Met een groot konvooi zal worden afgereisd naar het Belgische Genk, wat dat weekend decor staat voor de European Solar Challenge(ESC). Het Europese broertje van de World Solar Challenge, zoals het evenement ook wel gezien kan worden, heeft een heel andere insteek. Hier wordt namelijk de behendigheid van de auto op de proef gesteld, niet zozeer de duurzaamheid van de auto zelf.

Drie weken waren we al weer aan de slag met het nieuwe team. De deelname aan de ESC als ons eerste weekend weg zorgde er dan ook voor dat we meteen al te maken kregen met het wedstrijd element, iets wat je normaal pas in Australië meemaakt. Voorafgaand aan de challenge is er uitgebreid getest met de 21Connect. Het doel was zo snel mogelijk de grenzen van de auto te leren kennen alvorens van start te gaan in België. Al snel kwamen we erachter dat naast hard rijden, een aantal andere dingen essentieel zijn voor het rijden van een goede race. Heldere en duidelijke communicatie zijn van levensbelang, ook is er die dag geoefend met het snel oplossen van technische problemen en zijn de nodige noodprocedures zorgvuldig doorgenomen.

Het konvooi wat vrijdag vertrok was volledig uitgerust met 27 MC bakkies. Ook gedurende de reis naar België konden we elkaar op de hoogte houden van de sfeer in het konvooi. Na aankomst werd de auto uitgeladen en grondig getest op het vliegveld van Genk. Een landingsbaan van 3 km vrij beschikbaar voor de deelnemende teams. Twee dagen lang hebben we hier mogen rondscheuren met de auto, snelheden van 100 km/u werden zomaar overschreden. Tijdens het testen mocht ik de functie van testleider op me nemen. Het doel was om de strakke planning volledig uit te voeren. Als bestuurder van de DMU, de auto direct achter de 21Connect, kon ik ervaren hoe enorm snel de 21Connect is. Het moment dat de kilometerteller voor het eerst over de 100 ging was prachtig, wat een snelheid!

Zondag was de grote dag van de race. Na een koude nacht op de camping, begonnen we met de scruteneering, de technische keuring van de auto’s. Na een grondige inspectie van het deelnemersveld bleken alle auto’s goedgekeurd voor deelname. De 21Connect was daarbij als eerste goedgekeurd.

De vijf verschillende proeven varieerden van het rijden van een achtje tot een sprint, en dat met een auto die niet gebouwd is op bochtenwerk. Het winnen van twee van de onderdelen kwam daarbij als een grote verrassing. De sprint waarbij de DMU de 21Connect niet bij kon houden was wel één van de mooiste momenten van de race.

Uiteindelijk heeft het weekend naast een hoop gezelligheid ook veel inzichten gegeven in de 21Connect. Maandag ochtend kon iedereen weer fris van start, bomvol inspiratie om de nieuwe zonneauto, nu nog zonder naam, nog beter te maken.