Headerfoto by Andreas Kaijm

Begin september is het nieuwe team van Solar Team Twente officieel gestart met de voorbereidingen voor de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De 19 studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente bereiden zich de komende 12 maanden voor op de meest prestigieuze zonneautorace. Zij gaan voor deze race de meest efficiënte zonneauto bouwen met de nieuwste technologieën. De eerste uitdaging van het nieuwe team vindt komend weekend al plaats: de iLumen European Solar Challenge in België.

 

De eerste uitdaging

Net enkele weken aan het werk, staat het nieuwe solarteam al voor hun eerste uitdaging: de 24 uur-durende iLumen European Solar Challenge op Circuit Zolder in België. Op zaterdag 19 september om 13:00 starten de studenten met RED E, de nieuwste zonneauto van het team, aan de race. RED E is de kleinste zonneauto die ooit aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge heeft gestaan en haalt een topsnelheid van maar liefst 128 kilometer per uur. Voor deze 24-uurs race moesten er enkele aanpassingen aan de auto worden gedaan, zoals het vervangen van de lichten om ‘s nachts veilig te kunnen rijden. Ook zijn er vier nieuwe coureurs geselecteerd en getraind. Tijdens het testen op vliegveld Twenthe in de afgelopen weken waren de coureurs erg enthousiast over hun eerste ervaring in RED E.

 

Omgang met COVID-19

Hoewel COVID-19 veel invloed heeft op de organisatie van de race, is het nieuwe team de afgelopen weken al meer naar elkaar toe gegroeid. Ze kijken ernaar uit om vier dagen bij Circuit Zolder te kamperen, want het team zal de hele dag op elkaars lip moeten zitten. Door samen te leven en voor te bereiden op de race, zal de band tussen hen nog meer groeien. Op de camping zijn de verschillende teams gescheiden om fysiek contact tussen hen te verminderen en dragen de teamleden mondmaskers op en rondom het circuit.

 

Bevordering van de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling

Samen met haar partners wil het solarteam een ​​signaal afgeven om een ​​duurzame en leefbare toekomst te creëren. Dit doen zij door met name drie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties te steunen. Het team gebruikt hun zonneauto om meer betaalbare en schone energie te promoten. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en innovatief te zijn, wil het team bijdragen aan een ​​duurzame transformatie in de mobiliteitssector. Zo is een zonneauto bijvoorbeeld erg stil. Dit helpt bij het verminderen van geluidsoverlast in stedelijke gebieden.

 

Bridgestone World Solar Challenge 2021

Na de iLumen European Solar Challenge zet het team zich volledig in voor het bouwen van een gloednieuwe zonneauto. Met een netwerk van meer dan 150 partners willen zij ‘s werelds meest efficiënte zonneauto bouwen voor de Bridgestone World Solar Challenge, die van 22 tot 30 oktober 2021 in Australië zal plaatsvinden. De race van 3000 kilometer lang, van Darwin naar Adelaide, is de meest prestigieuze race voor voertuigen op zonne-energie. Solar Team Twente en hun reis naar België en Australië kun je volgen op hun social media en hun website solarteam.nl.


Perscontact: Camiel Lemmens, telefoonnummer: +31 (0) 6 36 03 51 24