Vandaag begon de 24 uurs race van de Ilumen European Solar Challenge op Circuit Zolder te Heusden-Zolder. De eerste kans om het teamwork goed te testen tijdens deze challenge. We kregen veel support van onder andere oud-teamleden en zelfs onze stichtingsvoorzitter Geert Dewulf kwam nog langs. Een spannende maar hoopvolle eerste dag. Hieronder kun je lezen wat we vandaag allemaal hebben meegemaakt.

Rise and shine
Om acht uur begon de dag met een kop koffie en een lekker ontbijt bij de tenten. We spraken alle belangrijke zaken van de dag door en het team maakte zich klaar voor vertrek. Toen we eenmaal gereed waren, zijn we met zijn allen naar de pitbox gegaan om ons klaar te maken voor de start. Het technisch team maakte Red One klaar en spraken de protocollen door. Het communicatieteam maakte zich klaar om samen met Chris Selwood de start live uit te zenden op Facebook.   

IMG_4419

Foto: Patrick Ooms

De start
Om half 1 begon de spanning te stijgen. De eerste coureur, Menno van de Straat, maakte zich klaar voor de start. Om 13:00 stonden we met het team klaar om de start goed te kunnen volgen. 20 minuten later werd het startsein gegeven en vertrok Red One. De reden voor deze 20 minuten vertraging was dat de organisatie nog enkele veiligheidschecks uit wilde voeren. Red One vertrok vanuit de 11e positie.

IMG_4776

Foto: Patrick Ooms

Wissel
Na anderhalf uur vond de eerste courreuswissel plaats en stonden we op de vijfde plek. Menno van de Straat stapte uit en zei vol enthousiasme “Het rijden was super gaaf! Het ging echt heel goed en we hebben veel teams ingehaald!”. Mayke Been nam de taak op zich om deze stijgende lijn voort te zetten. Tegelijkertijd vond de eerste bandenwissel plaats. Deze bandenwissel was nodig omdat door het warme en ruwe asfalt en de vele bochten in het circuit de banden snel slijten. Doordat de pitstop protocollen van te voren waren geoefend en er genoeg reserve banden waren, ging dit erg soepel. Vervolgens nam Jan Lenssen het van Mayke over en zorgde ervoor dat we de tweede positie bereikten! Tijdens zijn etappe is nog 1x een band verwisseld waarbij ook meteen het scherm van de achteruitrijd camera goed is vastgezet. Om half 9 (toen het donker werd) mocht Red One voor het eerst haar lichten aan doen.  

Lekke band
Een kwartier nadat de lichten aan waren gedaan, kwam Red One opnieuw de pitstop inrijden, dit maal met als oorzaak een lekke band. Het was even spannend maar uiteindelijk verliep de banden wissel goed en de samenwerking in het team wordt steeds beter. Een goede oefening voor de Bridgestone World Solar Challenge!

Foto: Patrick Ooms

Foto: Patrick Ooms

De nacht
De echte uitdaging gaat nu beginnen want de avond is gevallen op Circuit Zolder. Onze strateeg is hier gelukkig goed op voorbereid en heeft de strategie aangepast op rijden zonder zoninkomsten. Volg op Facebook, Twitter en Instagram om te zien waar we vanavond en vannacht nog mee bezig zijn. En volg natuurlijk onze positie en het aantal rondes via https://livetiming.raceresults.nu/zolder