Solar Team Twente behaalde dit weekend maar liefst twee podiumplekken tijdens de iLumen European Solar Challenge (iESC), het Europese kampioenschap voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam deed dit jaar mee met twee zonneauto’s: RED Shift en RED One. Na 24 uur racen onder regenachtige omstandigheden op Circuit Zolder (België) stond het team vandaag met beide zonneauto’s op het podium: RED One op de tweede plaats en RED Shift als Europees Kampioen op de eerste plaats.

Spannende race
Het belangrijkste onderdeel van de iESC was de 24-uursrace. Deze race was voor het Twentse solarteam ontzettend spannend. Hoewel het team voornamelijk voor teambuilding naar het circuit is afgereisd, hoopten de teamleden de titel van Europees kampioen, die RED One twee jaar geleden heeft behaald, te verdedigen. Lange tijd reden de auto’s op een tweede en derde plaats, vlak achter team Megalux Hungary. Na precies twaalf uur racen is het beide zonneauto’s gelukt het Hongaarse team in te halen.

Barre omstandigheden
De omstandigheden waren alles behalve perfect. In de donkere nacht was het zicht van de coureurs slecht. Daarnaast was de baan door de harde regen nat en daardoor ontzettend glad. Dit resulteerde in vele slippende zonneauto’s. Ook de auto’s van Solar Team Twente hebben over de baan gegleden. “Door de harde regen lagen er grote plassen op de weg. De zonneauto is niet ontworpen om hier doorheen te rijden. In de eerste bocht na de start begon de auto al te draaien. Gelukkig draaide ik precies 360 graden en kon ik zo weer door rijden,” vertelt een opgewonden Mariska Bos, coureur in de RED Shift.

Teamwork
Dat beide auto’s, ondanks de slechte omstandigheden, zo goed presteren, ligt voor een groot deel aan de geweldige teamwork tussen de teamleden. Tot op het laatste moment is het dan ook spannend gebleven welke zonneauto sneller zou rijden, RED One of RED Shift. De auto’s wisselen plaats één en twee geregeld af.

iLumen European Solar Challenge
The European Solar Challenge is een race georganiseerd door iLumen. Het evenement heeft afgelopen weekend plaatsgevonden op Circuit Zolder. Met 22 deelnemende teams is de challenge de één na grootste wedstrijd voor zonneauto’s. Opvallend aan deze race is dat de teams 24 uur aaneengesloten moeten rijden, waarbij zij de accu’s maar twee keer mogen opladen. Hiermee onderscheidt de iESC zich van andere Solar Challenges.

Solar Team Twente
Solar Team Twente bestaat uit twintig studenten van hogeschool Saxion en Universiteit Twente. In oktober 2019 nemen deze studenten deel aan de Bridgestone World Solar Challenge, waar zij voor de winst gaan. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.

____________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frances van Elburg, marketing en PR van Solar Team Twente: mail f.vanelburg@solarteam.nl