Door Jelle Wouda, Mechanica

Jelle_WoudaAls technisch teamlid zit je geen moment stil. Na succesvolle afronding van de testen met de mock-up, ging ik direct verder aan de slag met de laatste afrondingen voordat de productie van de body en ribstructuren van start zou gaan. Ondanks dat ik veel te doen had in deze “tussenperiode”, voelde het voor mij als een moment waarin ik iets kon ademhalen. Het is erg belangrijk om even de tijd te nemen om in alle rust mechanica in zijn geheel nog één keer na te lopen. We willen er zeker van zijn dat alles tot in de puntjes klopt. Na deze rust, volgde de nieuwe uitdaging; fulltime produceren!

Handigheid ontwikkelen tijdens productiefase       

Nu ben ik alweer twee weken hard aan de slag in de productiefase. Tijdens de productie verrichten we extreem veel handwerk. Voor de aerodynamische (buiten)schil die om de mechanische onderdelen heen zit, moeten we eerst een mal maken. De mallen zijn van groot belang voor de kwaliteit van het eindproduct, oftewel onze zonneauto. De mal wordt gemaakt van composietenvezels. Laagje voor laagje wordt deze opgebouwd. Het maken van de mal is best wel spannend; Iedereen in het team doet het voor de eerste keer en het moet allemaal in één keer goed gaan. Gelukkig merk ik dat ikzelf en mijn teamleden snel de benodigde handigheid hebben ontwikkeld. De moeilijkheid is dan ook niet meer het handwerk zelf, maar de planning die we willen aanhouden. We werken zeer secuur en dat kost veel tijd. Ik start ’s ochtends om half 9 en voor je het weet is het alweer 11 uur ’s avonds en echt tijd om naar huis te gaan om te slapen, zodat ik de volgende ochtend weer ertegenaan kan.

Doorbikkelen

Tijd voor andere bezigheden naast Solar Team Twente is nu nauwelijks nog voor handen. Als ik even niet aan de mal werk, zijn er altijd wel nog andere taken om te doen; motorontwikkeling, email bijhouden en ga maar door. Deze taken doe ik nu in de tijd dat normaal even achterover zat. Regelmatig is het echt even doorbikkelen voor mij, maar ook de andere teamleden. De echte spanning, die ik bij de testen tijdens de mock-up fase had, is gelukkig wel verdwenen. Ik zal dus vannacht, ondanks het gekriebel van de vezels overal, heerlijk slapen.

Deze blog is ook te vinden op SAX.nu. Jelle en Robin, studenten van Saxion, schrijven elke drie weken een blog voor SAX.nu. Dit is de website van het redactioneel onafhankelijke hogeschoolmagazine SAX van Saxion. 

_MG_9208Foto: Jérôme Wassenaar