Spinnen, slangen, kangoeroes, maar ook dingo’s en kamelen kan je vinden in de outback van Australië. Australië staat bekend om de vele giftige diersoorten in het land, maar niet alle dieren zijn giftig. Waar moesten we tijdens onze race bang voor zijn en waarvoor niet?

DSC_5092

The RED Engine 2013, ©Joost van Baars

Er zijn veel diersoorten in Australië te vinden. Ja, er zijn giftige spinnen, slangen en schorpioenen. Die je kan tegenkomen in struikjes en bosjes, zoals te lezen was in deel 1 van dieren in de outback. Echter geeft niet elk spinnetje dat je tegenkomt jou een dodelijke beet. Sterker nog, de beesten zijn banger voor jou dan omgekeerd. Ze kruipen zo snel mogelijk weg als ze voelen door de trillingen van je voetstappen dat je eraan komt. De kans is dus erg klein dat je gebeten wordt als je normaal door de outback loopt en van de dieren afblijft. “Aanvallen” doen de dieren niet, maar ze verdedigen zich wel als ze zich bedreigd voelen.

Toch gebeten door een slang of een spin?Slang outback

Het gebeurt niet snel, maar toch is het mogelijk om gebeten te worden door een spin of een slang in Australië. Wat moet je dan doen? In ieder geval niet uitzuigen en ook niet schoonmaken. Dit zijn regels die gelden volgens EHBO in Nederland, maar niet in Aussie. Waarom moet je het niet schoonmaken dan? De reden hiervoor is eigenlijk best simpel; je kan dan nauwelijks tot niet meer identificeren van welk diersoort de beet afkomstig is en wat voor tegengif hiervoor staat uitgeschreven.

Wat dan wel doen?

Ten eerste; beweeg zo min mogelijk! De meeste gifsoorten verspreiden zich via het lymfesysteem door je lichaam in plaats van via het bloed zoals vele mensen denken. Het lymfesysteem wordt aangestuurd door spierbewegingen. Daarom is het belangrijk dat je bij een beet van een giftige slang stil gaat liggen en je spieren zo min mogelijk beweegt. Op deze manier zorg je ervoor dat het gif minder snel verspreidt. Breng ook direct een drukverband aan dat richting het hart wordt gewikkeld. Zo voorkom je tintelende vingers/tenen die je wilt bewegen. Zorg ervoor dat je de wond laat hoe deze is (dus niet schoonmaken). Ten tweede; Laat je meteen naar een ziekenhuis brengen. In de outback gebeurt dit vaak met een helikopter of een vliegtuig, omdat je te ver van de grote steden/ziekenhuizen verwijderd bent om met de auto te gaan. Laat in ieder geval de hulp naar jou toekomen, zodat je zelf zo min mogelijk hoeft te bewegen.

Gijs Versteeg

Gijs Versteeg

In Australië werden we op weg geholpen door Petra van den Berg, een Hollandse, woonachtig in Darwin. Zij heeft ons geholpen in de zoektocht naar huishoudelijke én technische spullen. Petra van den berg studeerde Animal Science en heeft met haar werkervaring in Australië veel kennis van de diverse diersoorten en vertelde ons wat we tegen konden komen en wat te doen in noodgevallen.

Lees ook deel 1 van dieren in de outback.