Je kent vast wel filmpjes waarbij spinnen uit de lucht vallen of uit het toilet tevoorschijn komen. Je krijgt er de rillingen van. Australië staat bekend om de vele giftige diersoorten in het land, maar niet alle dieren zijn giftig. Waar kom je eigenlijk al die enge beesten tegen?

WSlang outbackaar we eerst nog de kriebels kregen van het idee dat een spin of schorpioen onze tent in zou kruipen, werd ons verzekerd dat dit scenario niet erg waarschijnlijk was. De dieren hebben ruimte zat in de grote outback om rond te krioelen en jagen ons daarom niet zo snel de stuipen op het lijf in de tent. Het kan natuurlijk wel gebeuren (spinnen enz. houden van droge plekken zoals tenten en schoenen) en wij plaatsten onze tenten midden in hun leefgebied, maar aangezien we overal maar 1 nachtje waren, was de kans klein.


Waar kom je ze dan wel tegen?

Misschien niet in de tent, maar waar zijn die dieren dan wel? Je vindt ze voornamelijk In struikjes en gras. In de struikjes en gras zijn de dieren veiliger, omdat ze dan zijn verstopt voor hun natuurlijke vijand die hen zien als prooi. Wanneer we een bosje opzochten, omdat we onze behoeftes moesten doen, een wc was er namelijk niet in de outback, moesten we goed opletten. Dichte schoenen waren geen overbodige luxe, al moesten we deze wel op beesten checken voordat we ze aantrokken. Toch viel het mee hoeveel beesten er werden gespot. Maar weinig teamleden hebben spinnen of slangen gezien.

©Gijs Versteeg

©Gijs Versteeg

Vliegen; niets tegen te doen

Misschien geen giftige dieren gespot, maar waar geen enkel teamlid omheen kon, waren de vliegen overdag. Het waren er honderden, als het er geen duizenden waren! Continue waren er wapperende handen, ook wel ‘The Aussie Wave’ genoemd in Australië, te zien om de kriebelende vliegen weg te jagen. Op je rug, rond je hoofd, de vliegen probeerden zelfs je mond in te vliegen. Wat je hier tegen kunt doen? Niet zoveel! Enkel wachten totdat het avond wordt en de vliegen verdwijnen. Dan keert de rust vanzelf weer terug.

Volgende week deel 2 van dieren in de outback; welke beesten kom je tegen in de outback én wat te doen als je wordt gebeten.

In Australië werden we op weg geholpen door Petra van den Berg, een Hollandse, woonachtig in Darwin. Zij heeft ons geholpen in de zoektocht naar huishoudelijke én technische spullen. Petra van de berg studeerde Animal Science en heeft met haar werkervaring in Australië veel kennis van de diverse diersoorten en vertelde ons wat we tegen konden komen en wat te doen in noodgevallen.

©Gijs Versteeg

©Gijs Versteeg