Voordat de zonneauto in Australië kan gaan rijden, is er veel te testen. Tijdens de testfase komen alle scenario’s voorbij, uiteenlopend in complexiteit en grootte. Hoe reageert de auto op verschillende omstandigheden en hoe springt het solarteam hierop in?

Kilometers maken
Red One met coureur LarsDe testfase van de Red One draait vooral om kilometers maken, zowel in Nederland als in Australië. De allereerste test is de ontwerp verificatie (OV). Een nauwkeurige controle geeft antwoord of de daadwerkelijke auto overeen komt met het ontwerp. Hierna komt de ‘in bedrijf stelling’(IBS), dit is voor het team het spannendste moment waarbij de Red One de allereerste meters aflegt.

Systeemtesten
Vervolgens vinden er vijf verschillende systeemtesten plaatst. Dit varieert van simpele remtesten, tot inveringstesten. Tijdens de inveringstest rijdt de Red One met hoge snelheid over een wildrooster (cattlegrid), om te testen of de veerdempers goed afgesteld zijn. Een goede afstelling voorkomt beschadiging van de wielkap.

Parametrisatie, data als input
De laatste test in Nederland is de parametrisatie: zoveel mogelijk data verzamelen tijdens verschillende snelheden. De data is input voor de strategie die realistisch maar gedreven zal zijn. De parametrisatie wordt voornamelijk op de kombaan van het RDW in Lelystad uitgevoerd.

Testen en onderhoud
Tijdens de testfase is het team opgedeeld in twee teams; het testteam en het onderhoudsteam. Het testteam legt zoveel mogelijk kilometers met de auto af. Het onderhoudsteam doet ’s avonds een check-up, hierbij worden eventuele aanpassingen doorgevoerd.

Training voor teamleden
De testfase dient niet alleen voor dataverzameling. Het is een goede voorbereiding voor ieders functie. De coureurs wennen aan het rijden in een zonneauto, terwijl andere teamleden maken kennis met de dynamiek van het konvooi. Teamleden in de Decision Making Unit (DMU), moeten goed op elkaar ingespeeld zijn. De DMU bepaalt namelijk de invulling van de race. Na bijna twee maanden testen, zal de Red One op 26 augustus op haar allerbest naar Australië vertrekken. De testfase dient niet alleen voor dataverzameling, het is een goede voorbereiding van de daadwerkelijke race in Australië!

RedOne Kombaan

Red One – Kombaan

Solar Team Twente is een crowdfunding gestart voor de medefinanciering van deze (winnende!) droom. Het volledige bedrag van de crowdfundingsactie wordt gebruikt om het zonnepaneel te bekostigen. Je kunt het solarteam al vanaf €10 ondersteunen in hun overwinning.