De laatste dag van de iLumen European Solar Challenge was erg spannend. Het begon allemaal met een interessante inhaalactie van RED Shift.

  1. Inhaalactie

Renna Vliem

Het is nog vroeg in de ochtend. RED Shift is net klaar met het opladen van de accu en staat op het punt te vertrekken. Op dit moment ligt RED One een halve minuut voor. RED One moet snel hierna de pitstraat in om een coureurswissel uit te voeren. Tijdens deze wissel haalt RED Shift de tijd in die zij achterloopt op RED One, waardoor RED Shift aan kop rijdt.

  1. Finish van de race

RED Shift en RED One gaan nek aan nek. De verschillen zijn erg klein en het blijft tot het eind van de race spannend welke Twentse zonneauto de iESC zal winnen. Uiteindelijk blijkt RED Shift de meeste rondes te hebben gereden en de 24-uursrace te hebben gewonnen.

  1. Spannend

Toch blijft het spannend welke auto daadwerkelijk de gehele wedstrijd heeft gewonnen. Er kunnen namelijk ook voor andere onderdelen binnen de iESC, zoals veiligheid en de snelste rondetijd, punten worden behaald. Niet alle punten zijn bekend wanneer de zonneauto’s over de finish rijden.

  1. Parade

Renna Vliem

Na de finish worden de auto’s klaar gemaakt om in een parade over het circuit te rijden. RED Shift rijdt in de parade met een Nederlandse vlag en RED One met de Twentse vlag. Beide auto’s komen tijdens de parade naast elkaar langs de finishlijn.

  1. Prijsuitreiking

Renna Vliem

Tijdens de prijsuitreiking wordt dan echt bekend welke auto de iESC heeft gewonnen en zich Europees kampioen mag noemen. De spanning loopt hoog op wanneer de tweede plaats van de Challenger klasse bekend moet worden gemaakt. De beslissende woorden vallen: De tweede plaats is voor Solar Team Twente – RED One. Dit betekent dat RED Shift eerste is geworden en officieel de iESC heeft gewonnen. Alle teamleden zijn super blij en trots op elkaar. Wat was dit een spannende maar fantastische race!