De term carbon komt steeds vaker voorbij in ons dagelijks leven. Maar wat is ‘carbon’ nu eigenlijk, hoe werkt dit en waarom wordt het steeds vaker gebruikt? Mark Laméris, structureel ontwerper, licht dit toe.

“Met carbon wordt carbon fiber-reinforced polymer (koolstofvezelversterkte kunststof) bedoeld. Carbon bestaat uit lang dunne (koolstof)vezels met een dikte van minder 10 micrometer. Ter vergelijking: een mensenhaar is ongeveer 50 micrometer. Deze vezels zijn alleen sterk in de lengterichting, daarom worden ze in verschillende richtingen gelegd en tot matten geweven. Voor de materialen in de zonnewagen gebruiken wij producten van textieltechnologieconcern TenCate. Zij zijn gespecialiseerd in high-tech materials en verstekken ons TeXtreme® materiaal, zoals op de foto te zien is. Doordat de vezels op deze speciale manier worden geweven, zijn de vezels dichter op elkaar gepakt.

Om de vezels op hun plek te houden wordt een hars gebruikt, dit is een soort lijm. De lijm die wij gebruiken is epoxy. Door de juiste combinatie van TeXtreme® en epoxy wordt onze zonneauto niet alleen sterker en stijver, maar ook lichter! In de zonneauto zal dit materiaal gebruikt worden voor de hele buitenschil, de wielkappen en de interne ribstructuur.”

Mede dankzij TenCate was het de vorige editie mogelijk om de lichtste zonneauto in het veld te maken: The RED Engine weegt slechts 139 kg!