In  juni 2015 werd er op 279.347 locaties zonne-energie opgewekt. Tel daar één belangrijke zonnepionier bij op: Red One! De zonnecellen van Red One en de zonnecellen op de daken zijn van het zelfde soort: silicium zonnecellen. Een gemiddeld zonnepaneel op een huis heeft een rendement van 17%, de efficiëntie van Red One zonnecellen is 24%.

Kwaliteit en prijs
zonnecelDe kwaliteit van de zonnecellen hangt af van de wijze waarop het silicium is verwerkt. Hierin zijn drie soorten te onderscheiden: monokristallijn, polykristallijn en amorf. Bij monokristallijn bestaat de zonnecel uit één groot kristal met een egale structuur, dit is gunstig voor de efficiëntie. Polykristallijn bestaat uit meerdere kleine kristallen. De aanschafprijs hiervan is goedkoper, de efficiëntie is echter lager dan monokristallijn cellen. Amorf zonnecellen zijn goedkoper in aanschaf maar brengen minder energie op dan de genoemde cellen. Dit soort zonnecellen zijn interessant voor zeer grote oppervlakten.

Laminaat zonnecel
Zonnecellen op het dak zijn al gelamineerd. Het oppervlak is daarnaast hard gemaakt om tegen verschillende weersomstandigheden te kunnen (bijvoorbeeld hagel). De zonnecellen van Red One komen niet kant en klaar binnen. Deze komen los binnen en worden vervolgens gelamineerd. De vorm van de zonneauto is glooiend;  standaard zonnepanelen zouden dus niet passen. Het laminaat  van zonnecellen is minder hard dan zonnecellen op het dak. Dit  heeft een positief effect op de efficiëntie.

Voorloper in techniek
De zonnecellen van Red One zijn in een kleine oplage geproduceerd, volgens de nieuwste technologische inzichten. De cellen van Red One zijn voorlopers van de zonnecellen die straks op de huizen liggen. De ontwikkeling van ‘onze’ zonnecellen gaat verder, totdat het mogelijk is het in grotere oplages te produceren. Het solarteam is bevoorrecht om een voorloper in de techniek te zijn door met deze zonnecellen de winst te pakken in Australië!

Updates Bridgestone World Solar Challenge 2015
Benieuwd hoe het nu met Solar Team Twente tijdens de race gaat? Bekijk deze pagina voor de laatste updates.