De ingrediënten voor de race lijken gemakkelijk: men neme één technologisch hoogstaande zonneauto en men neme (veel) zonlicht. Met de zonuren in Australië zit het wel goed en Red One is onderweg naar Australië, dat was ‘m wel toch? Nou… nee! De zonneauto is natuurlijk de grote ster van de show, maar het is zeker geen one-man show! Vandaag geven we antwoord op de vraag: wie rijdt er nog meer mee in de race?

Van rijden naar racen
De Bridgestone World Solar Challenge winnen doe je niet alleen. Zonder konvooi zou de zonneauto in principe door de Outback kunnen cruisen, maar we zijn niet in Australië voor een zondagsritje! Iedereen in het konvooi heeft zijn/haar eigen taak om het verschil te kunnen maken in de race en het maximale uit de auto te halen. Het konvooi staat in dienst van de zonneauto en tilt het niveau van rijden naar racen.

Expertise van buitenaf
Niet iedereen van het konvooi is teamlid van het solarteam, externen zorgen voor de nodige aanvulling. De meteoroloog in de weerauto bekijkt het weer en de weersvoorspelling, wordt het bijvoorbeeld bewolkt? De teamcoach is Wubbe Jan Velthuis van Thales Nederland. De functie van wegverkenners, oftewel de scout, zal door een teamlid of oud-teamlid verzorgd worden. Haico Stegink (oud-teamlid) zal hierbij helpen.

Konvooi
We hebben serviceauto’s met eigen teamleden en oud-teamleden die worden opgeroepen bij controlstops en onderhoud onderweg, zoals een lekke band. Ook is er een vrachtwagenchauffeur die de transportbox vervoert. Het konvooi telt drie media auto’s met twee fotografen en een videoploeg (Allus Media). Voor de zonneauto rijdt de escort, achter de zonneauto rijdt de DMU met teamleden en oud-teamleden. Zij sturen de zonneauto aan en maken de beslissingen voor de racestrategie.

In totaal rijden er 35 mensen mee in het konvooi. Red One én iedereen van het konvooi maken samen het verschil. Succes bereik je namelijk niet alleen!

Updates Bridgestone World Solar Challenge 2015
Benieuwd hoe het nu met Solar Team Twente tijdens de race gaat? Bekijk deze pagina voor de laatste updates.

 20058174804_94f99188cf_o

Foto header: Jérôme Wassenaar
Foto tekst: Gijs Versteeg