Afgelopen vrijdag betekende een lokale bosbrand het voortijdige einde van een van de laatste testdagen van Solar Team Twente. Tijdens de laatste racesimulatie op een aangewezen openbare weg bij Darwin ontstond er in een nabijgelegen bos een bosbrand. Toen deze zich plotseling heel snel verspreidde en de openbare weg met zonneauto’s bereikte, gaf de organisatie aan dat het niet langer veilig was om door te rijden. Het voortijdige einde van deze testdag is opnieuw een tegenslag voor het team nadat het eerder al in tijdsnood kwam door een langdurige reparatie aan de zonneauto.

De racesimulatie van vrijdag was één van de laatste momenten waarop het solarteam uit Enschede zich kon voorbereiden op de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, die volgende week zal beginnen. Deze simulatie is een training voor het team om verschillende race situaties en de bijbehorende protocollen nog een laatste keer te oefenen. Dit is essentieel in de voorbereiding op de race, waarin goede samenwerking tussen de teamleden centraal staat. “Dat we onze oefening nu eerder hebben moeten afbreken betekent dat we (alweer) een deel van die voorbereiding nu missen”, aldus teamleider Tim Woertman.

Ondanks alles heeft het team het eerste gedeelte van de racesimulatie naar tevredenheid kunnen afronden. “De scenario’s en protocollen die geoefend zijn werden goed uitgevoerd en er wordt binnen het team goed gecommuniceerd”, aldus Woertman. “Dat zo’n positieve dag halverwege wordt ingekort door iets waar we geen invloed op hebben, is dan wel erg spijtig”. Na eerdere tegenslagen, inclusief een langdurige reparatie van de eerder opgelopen schade, is dit niet de eerste teleurstelling voor de studenten.

Fotograaf: Tom Roossink

Waar dergelijke bosbranden in Australië vaker voorkomen, is het voor de studenten uit Enschede toch een indrukwekkende ervaring. Vooral toen de zonneauto veilig terug naar het verzamelpunt gebracht moest worden: “dichte rook hing over de weg, asdeeltjes waaiden in het rond, en hier en daar zag je echt hoge vlammen”, zegt coureur Danique Kottier. “Dan komt klimaatverandering ineens heel dichtbij.”. Ondanks de impact op het team, is iedereen op tijd veiliggesteld en is er geen schade of letsel veroorzaakt.

Fotograaf: Cas van Laar

Het is nog onduidelijk welke invloed deze gebeurtenis zal hebben op de verdere voorbereiding op de race. “Door eerdere tegenslagen misten we al een aantal testmomenten. Dit helpt niet mee om dat weer goed te maken”, aldus de teamleider. “Het gaat erg spannend worden nu we nog maar twee dagen hebben om ons voor te bereiden op de technische keuring en kwalificatie, en meteen daarna begint de race al!” Aanstaande maandag zal de technische keuring van alle deelnemende zonneauto’s van start gaan. Deze zogeheten scrutineering duurt maar liefst vijf dagen, waarna op zaterdag de kwalificatie voor de race op de agenda staat. Op zondag 22 oktober zal de eerste racedag plaatsvinden. Voor Solar Team Twente zal het in ieder geval een spannende week worden.