Het Almelose high-tech bedrijf Aeronamic heeft zich deze editie voor de vijfde keer verbonden aan Solar Team Twente als sponsor. Als trouwe partner heeft Aeronamic al sinds 2011 een significante bijdrage geleverd aan het project. In de voorbereiding op de komende race in Marokko, spreken we met Jolanda van der Kammen (PR & Communications Officer Aeronamic). Jolanda vertelt meer over de langdurige samenwerking tussen Aeronamic en Solar Team Twente. Daarnaast spreken we over de verschillende zonneauto’s die Solar Team Twente door de jaren heen heeft ontwikkeld met de hulp van  o.a. Aeronamic.

 

Wat doet Aeronamic?

Ik neem je eerst even terug in de tijd. Aeronamic is ontstaan ​​uit Urenco (Uranium Enrichment Company), een bedrijf dat ultra-centrifugetechnologie ontwikkelt en gebruikt om uranium te verrijken voor kerncentrales. In 1988 werd de Urenco Aerospace Division opgericht. Urenco’s high-tech expertise op het gebied van snel roterende systemen kon namelijk ook perfect ingezet worden binnen de lucht- en ruimtevaartindustrie. In 2005 zijn we verzelfstandigd en werden we Aeronamic.

Eigenlijk kun je zeggen dat vrijwel in ieder vliegtuig wel een onderdeel of systeem van Aeronamic zit. Vanuit onze vestiging in Almelo ontwerpen, produceren, onderhouden, testen en leveren wij turbo-machines, snel roterende componenten en motor-aangedreven systemen voor zowel de commerciële als de defensie-industrie, zoals Airbus, Boeing, Gulfstream, Bombardier en Lockheed Martin. Daarnaast produceren wij in onze Sibiu-vestiging (Roemenië) onderdelen voor systemen die in Almelo worden gemaakt. Vanuit Sibiu beleveren we ook rechtstreeks onze klanten.

Op de vliegbasis in Woensdrecht wordt momenteel Aeronamic Services opgezet. In deze vestiging zullen we onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan alle F-35’s (Joint Strike Fighter) die actief zijn in de EMEA en de Aziatisch-Pacifische regio, evenals de Amerikaanse F-35-vloot die in Europa is gestationeerd.

 

Aeronamic verbond zich in 2011 voor het eerst aan Solar Team Twente. Hoe en waarom is die samenwerking destijds ontstaan?

We vinden het belangrijk om als hightech bedrijf aansluiting te hebben én houden met onze Twentse studenten. En wij houden van innovaties en streven naar een duurzame wereld. In de luchtvaartindustrie staat duurzaam (elektrisch) vliegen hoog op de agenda. Ook Aeronamic is daarin actief, door continue te ontwikkelen op het gebied van elektrisch vliegen en daarmee duurzaam vliegen mogelijk te maken. Solar Team Twente draagt met haar innovatieve ideeën bij aan een duurzame wereld  door de solar auto iedere keer weer efficiënter en duurzamer te maken. Deze combinatie van factoren maakt dat wij partner blijven van Solar Team Twente.

 

Welk moment samen met Solar Team Twente staat je het meest bij?

Dat is niet zozeer een moment. Het valt ons iedere keer weer op dat er iedere 2 jaar een groot team van hbo- en wo-studenten de krachten bundelen om ieder vanuit zijn of haar eigen kennis en kunde bij te dragen aan het Solar Team Twente project. Jullie zetten een “bedrijfje” op. Want het is niet “alleen maar” het verbeteren en herontwerpen van de zonneauto. Jullie moeten ook plannen, reizen regelen, zorgen dat je aan alle eisen voldoet, kwaliteit etc. En dat vereist enorm veel skills en een nauwgezette projectmatige aanpak die jullie iedere race weer laten zien.

Dit jaar werd de race in Australië gecancelled, maar jullie zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Jullie kwamen met goede ideeën en bespraken deze met jullie sponsoren. De race in Marokko is volledig te danken aan Solar Team Twente en daar zijn wij als sponsor trots op. En wees eerlijk, de studenten van vandaag zijn de collega’s van de toekomst. Hoe mooi is het om ook daar in te investeren!

 

RED Horizon is de 5e auto die geproduceerd heeft kunnen worden mede door de samenwerking met Aeronamic. Wat vind jij het meest uniek aan RED Horizon t.o.v. de vorige auto’s?

Het aerodynamische design natuurlijk! En onderhuids de aanpassingen en verbeteringen op electronica-/mechatronica- en softwaregebied. Naast een trotse sponsor zijn we ook een trotse supporter. PUSH LIMITS     in Marokko!

 

Samen met Aeronamic, en de andere 168 partners werkt Solar Team Twente toe naar de Solar Challenge Morocco die in de laatste week van oktober verreden zal worden. Het beloofd een enorm uitdagende race te worden door de vele verschillende omstandigheden die het land met zich meebrengt!