coaten JeromeWassenaar (3)Voor de autopresentatie was het belangrijk dat buitenschil van de auto er perfect uitzag. De buitenschil van onze zonneauto ‘Red One’ moet er natuurlijk niet alleen maar mooi uitzien, maar moet ook extreem glad, krasbestendig, licht en goed schoon te maken zijn. Om dit te bereiken hebben we besloten om de auto te laten spuiten.

Uitdaging van de lak
Het spuiten van een zonneauto brengt echter een aantal uitdagingen met zich mee. Gewichtreductie is van belang, toch is het nodig dat er meerdere lagen lak op de auto aangebracht worden. In Nederland zijn er maar weinig mensen die echt ervaring hebben met het spuiten van carbon. Daarnaast stellen wij eisen aan de coating die bij personenauto’s normaal gesproken niet aan bod komen.

coaten JeromeWassenaar (3)Hoge eisen
Een voorbeeld van de hoge eisen, is de extreme gladheid die wij willen voor de aerodynamische afwerking. We zijn deze uitdagingen aangegaan met PPG Industries en Custom Painting Holland. PPG Industries heeft samen met ons een laksysteem ontwikkeld die extreem licht is, maar toch de afwerking geeft die voldoet aan onze strenge eisen. Olof Mes, eigenaar van Custom Painting Holland, heeft de ervaring en de kunde om de materialen tot z’n recht te laten komen op de auto.

Opbouw van de lak
Het laksysteem bestaat grofweg gezien uit een primer, een kleurlaag en een blanke lak. De blanke lak, die de buitenste schil van de auto zal vormen, is extreem glad. Verder bevat de lak keramiekdeeltjes om ervoor te zorgen dat de lak extreem hard en vuilafstotend is. Zo beïnvloedt geen enkel stofje of vliegje de aerodynamische vorm van onze auto. Dit is dezelfde soort coating die op veel windmolens wordt gebruikt.

Afwerking
Olof heeft alle artwork op onze auto geairbrusht, hierdoor blijft er geen enkel stickerrandje over op de auto. Naast de materialen is de spuittechniek ook erg belangrijk om de verf zo min mogelijk structuur te geven. Om dit te bereiken wordt de auto gespoten door twee spuiters. Naast Olof, helpt Arno van PPG Industries mee. Arno kent zijn producten door en door, zo wordt een perfecte afwerking gegarandeerd.

Bekijk hier de video:

Foto’s Jérôme Wassenaar