We zitten geen moment stil bij Solar Team Twente. Continu zijn we in beweging en hard aan de slag om onze droom te verwezenlijken; winst tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. We hebben teruggeblikt wat er in een maand tijd is veranderd en dat is nogal wat.

De 5 grootste veranderingen in één maand

  1. Jérôme Wassenaar-Schaalmodel12 maart presenteerden we vol trots het ontwerp van de nieuwe zonneauto. Maandenlang hebben we het ontwerp voor iedereen geheim gehouden, maar nu is het asymmetrische design bekend. Het veelbelovende ontwerp dat we aan een afgeladen zaal presenteerden, wordt de aankomende maanden werkelijkheid, want;
  2. Na meer dan een half jaar ontwerpen, voorbereiden en testen, zijn we beland in de productiefase!
  3. We zijn van start gegaan met de productie van de body- en de ribstructuur. De productie van de zonneauto vindt niet alleen plaats in Enschede. We produceren ook onder andere bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en Fokker. We hebben de beste materialen tot onze beschikking en bouwen de onderdelen met de meest precieze productietechnieken.
  4. Onze teamleden Erwin en Mark zijn niet meer in Enschede te vinden, maar zij zijn voor vier weken aan het werk bij het NLR in Marknesse. Daar worden carbonplaten gelamineerd die uiteindelijk de interne ribstructuur van de zonneauto gaan vormen.
  5. Naast het NLR, zijn onze teamleden ook van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te vinden in de eigen werkplaats op Vliegveld Twenthe. Hier zijn we bezig met het maken van de mallen. We konden direct aan de slag toen de pluggen van Nedcam binnenkwamen. Deze pluggen zijn door Jonkman gecoat. De mallen worden vervolgens gemaakt van composietenvezels. Laagje voor laagje wordt deze opgebouwd. Het kost veel tijd, omdat we zeer secuur te werk gaan, maar het gaat steeds sneller,want we hebben de benodigde handigheid snel ontwikkeld.

In korte tijd is er veel veranderd en we zien elkaar niet meer dagelijks. Dat vinden we jammer, omdat we toch 6 maanden met elkaar op kantoor hebben gezeten! Toch verliezen we elkaar niet uit het oog. Elke vrijdagavond hebben we vergadering, maar ook tussendoor houden we elkaar op de hoogte en ondersteunen we elkaar. Zo kwamen Maarten en Robin spontaan een avond met een grote pan pasta aan in de werkplaats om de harde werkers weer wat energie te geven. Als team zorgen we ervoor dat we een zonneauto van wereldklasse neerzetten.

autoclaaf

Foto bij het NLR in Marknesse