Afgelopen weekend hebben we met 8 auto’s (inclusief de Red One) achter elkaar in konvooi gereden, tijdens de twee-daagse ‘Hoenderloo Solar Challenge’. Dit ter voorbereiding van de Bridgestone World Solar Challenge, die over ruim 2 maanden start. Racen konden we het helaas nog niet noemen. In plaats van te rijden met een topsnelheid van 138,6 km/h twee weekenden terug, hebben we met gemiddeld 40 km/h ‘rustig’ op een verlaten Vliegbasis Deelen rondjes gereden en diverse obstakels overwonnen.

Op de proef gesteld
Zaterdagochtend reden we al in de vroege uurtjes vanaf onze overnachtingsplaats in Otterlo naar Vliegbasis Deelen. Eenmaal daar aangekomen, kregen we allemaal al een verlaten outback gevoel. De mist trok nog van de grond op en net als onze zonneauto was er complete stilte. Om de paar meter zat een buizerd op een paal of op de grond mee te kijken, als een soort ‘stille observer’. Zij waren niet de enige observers; oud-teamleden van de laatste drie solarteam edities (2013, 2011, 2009) stonden eveneens klaar om ons en de Red One op de proef te stellen.

350 km lange leerweg
In totaal hadden we 350 km om nóg meer op elkaar ingespeeld te raken. De protocollen waren van te voren gemaakt en droog geoefend. Nu werd het tijd om deze gezamenlijk in de praktijk te brengen. Communiceren we op deze manier zo efficiënt en duidelijk mogelijk met elkaar, als we met 8 auto’s in konvooi rijden? Hoe haal je anderen veilig in? En worden de obstakels (lees: kangoeroes) op tijd van de weg gehaald? De oud-teamleden deden van alles om onze race te dwarsbomen; van andere weggebruikers in nood tot aan inbrekers op ons radio kanaal waarmee we met elkaar communiceerden. En op de zondag zat het weer ook niet echt mee; er was meer sprake van een ‘Hoenderloo Rain Challenge’…

Een goede basis
Zondag om 15:00 uur passeerden we met een voldaan gevoel de finish. Door de stijgende leercurve hebben we niet alleen een in scène gezette bandenwissel goed opgepakt, maar hebben we ook een échte lekke band opgemerkt en razendsnel verwisseld. Siebe Brinkhof (teamleider 2011): “We konden hierdoor ter plekke al zien hoe veel het huidige team de afgelopen dagen had geleerd. Hoewel nog niet alles vlekkeloos verliep, hebben ze toch al een erg goede basis gelegd.”

We zijn dan ook nog niet uitgeleerd. De komende weken, en over een maand in Australië, oefenen we nog flink door. Op deze manier bereiden we ons maximaal voor op de topprestatie die we in oktober gaan neerzetten!

Bekijk nu de video!