NL/ENG


Wetenschapswoensdag: En dan nu het weer!

Het is vandaag weer wetenschapswoensdag! De dag waarop wij jullie een stukje wijzer maken over de technische aspecten van ons project. En hoe wij met onze innovatieve systemen de uitdaging aangaan met de toekomst van stedelijke mobiliteit! Deze week: we zijn ervan afhankelijk om zo snel mogelijk van Darwin naar Adelaide te racen; het weer! Jeroen vertelt over het belang van een goede strategie en welke parameters hiervoor van groot belang zijn!

Strategie: we kunnen niet zonder!
Wat is strategie? Simpel gezegd bepaalt de strategie hoe we met de energie die de auto opwekt omgaan. Door dit goed in kaart te brengen kunnen we van elk moment in de race bepalen hoe hard we kunnen en moeten rijden om zo snel mogelijk over de finish in Adelaide te komen.

Twee ingrediënten
Helaas is het ontwerpen en produceren van een goed concept niet voldoende om de race te winnen. Een groot deel van onze winst is te danken aan een goede racestrategie. Om de strategie te bepalen tijdens de race creëren we een complex computermodel. De twee belangrijkste ingrediënten hiervoor zijn allereerst; parametrisatie, hoeveel energie verbruikt de auto en hoeveel energie wek je op? Het tweede ingrediënt is het weer. Over enkele weken zullen we meer vertellen over parametrisatie, maar nu volgt het weer!

Wat doet het weer?
Een belangrijk onderdeel van ons strategiemodel is het weer in Australië. Verschillende aspecten van het weer hebben invloed op onze prestatie. Allereerst de zon. De hoeveelheid zonnestralen die op ons zonnepaneel schijnt bepaalt hoeveel energie we te besteden hebben tijdens de race. Het tweede aspect is de wind. Wanneer we veel tegenwind ervaren tijdens de race gaat onze energie output flink omhoog. Vergelijk het met zelf tegen de wind in moeten fietsen. Dit kost je veel meer energie dan wanneer het windstil zou zijn of wanneer je de wind mee zou hebben. Hetzelfde geldt voor onze zonneauto en omdat wij afhankelijk zijn van energie die we krijgen van de zon moeten wij zo efficiënt mogelijk met onze energie omgaan. Een derde belangrijke aspect is de temperatuur. Deze kan nogal oplopen in Australië, maar wanneer onze zonnecellen te heet worden, wordt hun efficiëntie verlaagd. Dit proberen wij te voorkomen!

En dan nu, het Solar Team Twente weerbericht
Tijdens de race gebruiken we verschillende bronnen om het weer te voorspellen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld satelietdata en numerieke data om onze race op te delen in verschillende ‘stukjes’ waarmee we kunnen bepalen wat voor weer we kunnen verwachten onderweg. Daarnaast hebben we eigen weerauto’s die ons helpen bepalen wat voor weer ons te wachten staat en of we onze strategie hierop aan moeten passen. Hiervoor hebben wij zelf een weerstation ontwikkeld welke data verzamelt die voor ons interessant is. Bekijk de video hieronder waarin Jeroen meer uitleg geeft over het belang van weer als input voor de strategie!

Een groot konvooi
Tijdens de race rijden we met veel auto’s die allemaal een eigen rol spelen tijdens de race. Voor de strategie is naast de weerauto de Decision Making Unit (DMU) een belangrijke speler. Hier komt alle data binnen en worden dus beslissingen gemaakt over de te rijden snelheid. Ook rijdt in de DMU een meteoroloog mee die ons ad hoc kan assisteren in het aanpassen van het model, wanneer het weer onverwachts toch verandert. Dit was het weer! Binnenkort gaan we het strategiemodel testen. Daarover meer in de volgende wetenschapswoensdag over strategie!

Wetenschapswoensdag recap:

  • Voor het bepalen van de strategie is het belangrijk om te kijken naar het weer en de parametrisatie
  • Door de race in verschillende stukken te verdelen en te kijken naar weerberichten over tijd kunnen we bepalen op welke stukken we hoe hard kunnen rijden
  • Tijdens de race gebruiken we verschillende bronnen om onze strategie up to date te houden

Ben jij benieuwd hoe het de teamleden vergaat en welk technische aspect de volgende keer belicht wordt? Dat kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Red News, en volg ons op Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram.