Tijdens evenementen en bedrijfsbezoeken worden er uiteenlopende vragen gesteld: “Waarom gebruiken jullie onderdelen van de vorige zonneauto niet? “, of “Wie worden de coureurs?” en “Wanneer kunnen wij allemaal eindelijk in een zonneauto gaan rijden?”. Al deze vragen hebben wij verzameld en gaan we stuk voor stuk beantwoorden. Op deze manier willen wij de race voor iedereen tastbaarder maken.

Kijkje achter de schermen
Met een knipoog introduceren we de rubriek: ‘World Solar Challenge voor Dummies’. Hiermee geven we antwoord op de meest gestelde vragen, ook willen we hiermee een ‘kijkje achter de schermen’ geven. Tweewekelijks volgt er een update met achtergrondinformatie rondom de race, teamleden en zonneauto.

Na de autopresentatie weet iedereen precies hoe de Red One  – en hopelijke winnaar-  eruit ziet. De zonneauto is klaar en het solarteam weet precies wat er tijdens de race gaat gebeuren.

324_standford_start_line_6_octBridgestone World Solar Challenge – wat houdt dat eigenlijk in?
Toch zal het verloop en inhoud van de race niet voor iedereen zo vanzelfsprekend zijn. Daarom trappen we vandaag af met de eerste vraag : wat houdt de Bridgestone World Solar Challenge precies in?

De Bridgestone World Solar Challenge draait om energie management, gestuwd door menselijke energie (kennis en kunde) én natuurlijk de zon! De route van deze race gaat 3000km dwars door de Australische Outback, van Darwin tot Adelaide.

De teams vertrekken uit Darwin en racen en zo ver mogelijk, tot ‘s  middags vijf uur. Op deze exacte tijd moeten de zonneauto’s stoppen met racen.  De stopplaats is tegelijk ook de kampeerplaats, ook al is dit midden in verlaten vlaktes. Alle teams zijn zelfvoorzienend, ook het kamperen tijdens de race zal dit avontuur ongetwijfeld onvergetelijk maken!

BP_Solar_Trek

Bron: http://tinyurl.com/nk6trtr

3 klasses, 1 doel: de auto van de toekomst
De Deense solar pionier en avonturist Hans Tholstrup is de oprichter van de Bridgestone World Solar Challenge®. In 1982 doorkruiste hij Australië van west naar oost met een zelfgebouwde zonneauto, de ‘Quiet Achiver’.

Deze race met zonneauto’s is een showcase van nieuwe geavanceerde automotive technologie, daarnaast is het een promotiemiddel om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Er zijn drie verschillende klasses: challenger, cruiser en adventure.
De Red One valt onder de challenger klasse, hierbij draait het om snelheid, aerodynamica en energie efficiëntie. Zonneauto’s van de cruiser klasse komen meer in de richting van een personenauto: comfort en gemak, aangestuurd door zonne-energie.  De adventure klasse biedt teams de kans om een zonneauto van de vorige editie te racen, met een ander team.

Record deelnemers Bridgestone World Solar Challenge 2015
Innovatieve studenten over de hele wereld hebben de schone taak om te strijden voor de eerste plaats. Maximaal zes vierkante meter zonnepanelen, hoeveel snelheid en efficiëntie hiermee gehaald kan worden, hangt volledig af de kennis en kunde van de teams. Deze editie heeft de meeste deelnemers ooit: 47 teams uit 25 landen zullen starten aan de Bridgestone World Solar Challenge.

Updates Bridgestone World Solar Challenge 2015
Benieuwd hoe het nu met Solar Team Twente tijdens de race gaat? Bekijk deze pagina voor de laatste updates.

Foto: Joost van Baars