Door Irene van den HofZe had veel contact met de stakeholders van het project, was het gezicht naar buiten toe en was raceleider tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Het gaat natuurlijk om onze teamleider van Solar Team Twente 2015, Irene van den Hof!

Anderhalf jaar Solar Team Twente, is het voorbij gevlogen?
Ja, het gaat heel snel. Het project kent verschillende fases die allemaal uniek zijn. Door de 1,5 jaar op te delen heb je veel afwisseling en daardoor gaat de tijd snel. Eerst zit je met zijn allen de hele dag op kantoor, dan ben je met de mock-up aan het rijden op het vliegveld, vervolgens wordt een deel van je team productieploeg, kom je weer samen bij de autopresentatie en start je met de testfase. Daarna natuurlijk nog een fantastische tijd in Australië. De race heeft voor mijn gevoel echt maar een dag geduurd. Nu waren we natuurlijk ook wel erg snel ;-).

Wat ga je nu weer doen na Solar Team Twente en heb je er zin in?
In februari start ik met de Bachelor thesis van mijn studie Technische Bedrijfskunde. Als het goed is heb ik deze zomer dan mijn diploma in de pocket. Ook zal ik me, samen met een aantal andere teamleden, bezig houden met de sollicitatieprocedure van het nieuwe team. Het duurt nog wel even voordat het solarteam voor mij echt ‘klaar’ is. Ik hoop volgende editie ook nog betrokken te blijven.

©Fynder

©Fynder


Eén van jouw taken was dat je 19 studenten die elkaar niet kenden tot een high performing team moest vormen. Hoe heb je het team bij elkaar gebracht?

We hebben het hele jaar door veel activiteiten met elkaar gedaan. Elke maand hadden we een borrel of gingen we bijvoorbeeld karten (konden we gelijk zien wie de goede coureurs waren), Sinterklaas vieren of samen uit eten. Zo spreek je elkaar ook eens in een andere setting dan tijdens werkuren.

Voor teambuilding/-shaping hebben we professionele coaches ingeschakeld van zowel Good Work Personnel Development als de Koninklijke Luchtmacht en Meijer Mediation. Tijdens de teamshaping van Goodwork werden we uitgedaagd om onder hoge tijdsdruk en stress samen een prestatie neer te zetten. Lessen die je dan leert bij relatief simpele opgaven, kun je meenemen in de praktijk. Een ander onderdeel van de teambuilding was elkaar feedback geven. Regelmatig organiseerden we bij de teamvergadering iets in dit thema of hield ik persoonlijke gesprekken.

In Australië gingen we echt als één team over de finish. Dat was heel gaaf. Ook nu we weer terug zijn in Nederland organiseren we regelmatig nog een activiteit met het team.

Wat was de grootste uitdaging die je bent tegengekomen gedurende anderhalf jaar Solar Team Twente?
Ik had het niet verwacht, maar ik denk dat het het moeilijkste was om mensen af te remmen. Dit gold ook wel voor mezelf. Iedereen wilt zo graag winnen en alles uit zichzelf halen, alles moest gisteren al af, en daarom draven mensen soms een beetje door. Het is vaak beter om even rust te nemen en de volgende dag weer efficiënt te werk te gaan.

©Jérôme Wassenaar

©Jérôme Wassenaar

Wat vond je het allerleukste van jouw functie Teamleider?
Het leukste vond ik om me met het team bezig te houden. Een plan bedenken met professionele coaches voor de teambuilding vond ik bijvoorbeeld een hele mooie uitdaging.

Wat ga je missen?
Uiteraard mijn team! Ik vind het leuk om groepswerk te doen en veel te overleggen. Na 1,5 jaar zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. Het zal wel even wennen zijn om straks alleen een thesis te moeten schrijven.

Weet je nog een goede blooper van tijdens het solarteam?
Vlak voordat we de mock-up wilden gaan assembleren, waren er een hele hoop onderdelen in productie bij partners. Wij hadden het ruwe materiaal afgeleverd bij de partners, zij freesden er dan een onderdeel uit. Dit moest allemaal van vliegtuig aluminium zijn (aluminium 7075). Die week hadden een aantal teamleden al het materiaal afgeleverd bij de verschillende verspaanpartners. Op vrijdagmiddag belde één van de partners; het was géén aluminium 7075 wat hij had ontvangen… Dat zou betekenen dat álle partners het verkeerde materiaal hadden gekregen! In totaal hebben we dit jaar zo’n 650 onderdelen laten frezen, dus dat zijn er nog al wat. Lichtelijk in paniek begonnen we meteen alle partners bellen, zodat ze het productieproces stop konden zetten tot we het juiste materiaal hadden. Een uurtje later belde de partner terug: hij had het verkeerd gezien, het was toch 7075. Pfieuw, gelukkig! Niks aan de hand. We hebben het werk daarna neergelegd en zijn een uurtje eerder begonnen met de vrijdagmiddagborrel. De rest van het jaar bleef het briefje ‘Keep Calm and Use 7075’ nog op de deur van ons kantoor hangen.

Nog een paar laatste woorden als teamleider van team 2015?
Blijf Solar Team Twente volgen! We hebben alweer goede ideeën voor een volgende editie. Wil jij onderdeel zijn van Solar Team Twente team 2017? De sollicitaties zijn nog geopend. Solliciteer voor 14 maart voor een functie in team 2017 van Solar Team Twente!

©Gijs Versteeg

©Gijs Versteeg