“Wat doe je nou eigenlijk als teamleider bij het solarteam?” Dit is een vraag die ik vaak krijg binnen mijn vrienden- en kennissenkring. Als teamleider ben je eindverantwoordelijk voor het slagen van het project. Dat betekent dat je de voortgang van het project op technisch, communicatief en financieel gebied in de gaten moet houden. Daarnaast is de sfeer binnen het team en de persoonlijke ontwikkeling van elk teamlid een zeer belangrijke verantwoordelijkheid van de teamleider.

Deze uitleg geeft vast nog geen concreet beeld van mijn werkzaamheden gedurende week. Aan de hand van een aantal voorbeelden zal ik proberen duidelijk te maken wat mijn rol in het geheel is.


Maandag:

Teambuilding: Deze week is het technisch team begonnen met de productie van de 7ezonneauto van Solar Team Twente. Met deze auto zullen wij in oktober weer aan de start van de World Solar Challenge verschijnen om de perfecte race te rijden. Om de perfecte race te kunnen rijden heb je aan een hele goede zonneauto niet genoeg. Naast een geweldige auto heb je een goed functionerend raceteam nodig. Het is een hele omslag om als team van 20 personen van een productieteam naar een raceteam te transformeren, daarom kwam oud teamleider Irene van den Hof (team 2015) mij een middag helpen met het opzetten van een uitgebreid teambuildingsplan.

Op dit moment staat er een ontzettend sterk en hecht team en ik heb ontzettend veel vertrouwen in iedereen, maar er moet nog wel een aantal maanden hard gewerkt worden!


Dinsdag:

Tot in de late uurtjes: Solar Team Twente zet zich in om huidige technologieën te verbeteren en nieuwe innovatieve technologieën aan de wereld te presenteren. Bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën komt vaak een behoorlijke investering en veel kennis kijken. Sommige innovaties kunnen wij niet volledig zelfstandig uitwerken, daarom krijgen wij veel steun van onze partners uit de bedrijfswereld. Goed contact met je partners is van groot belang tijdens een samenwerking.  Hoewel de E-mail een geweldige uitvinding is, heeft telefonisch contact toch nog vaak de voorkeur. Niet alle bedrijven waar wij zaken mee doen zijn gevestigd in Nederland. Als je wilt bellen met bedrijven in het buitenland moet je rekening houden met het tijdsverschil. Dit betekent dat je op wat minder gebruikelijke tijdstippen nog aan het werk kunt zijn zoals te zien op de foto. Natuurlijk moet je het jezelf dan wel even comfortabel maken.


Woensdag:

Odinsavond: Naast al het harde werk en de lange dagen is het belangrijk om ook ontspanningsmomenten in te plannen. Het is vaak lastig om het werk aan de kant te leggen maar op woensdagavond probeer ik dat zoveel mogelijk. Woensdagavond eten wij met ons dispuut, genaamd Thoridor, gezamenlijk op de kroeg van de vereniging. Op deze avonden laten wij het normaal nogal fysieke en aanwezige karakter van het dispuut een beetje los en bespreken wij al onze grensverleggende plannen met een biertje aan de bar. De woensdagavond, die wij Odins avond noemen, geeft mij de kans om het solarteam even los te laten en nog wat mee te krijgen van het studentenleven dat ik tijdelijk achter mij heb gelaten.

Vrienden van de 27e generatie!

Donderdag:

Vergaderen: Als teamleider ontkom je er niet aan, je moet veel vergaderen en bijna al deze vergaderingen ook leiden. Wekelijks vergaderen wij met het management team over de voortgang van het project. Hiervoor hebben wij standaard een moment op de donderdagmiddag ingepland. We bekijken of alles nog volgens planning loopt, wat voor indruk het team maakt en of er nog kansen zijn die we aan moeten grijpen. Naast de voortgang van het project bespreken we ook de voortgang van het Management en kijken we of we wel streng genoeg zijn natuurlijk. We proberen het in ieder geval wel zoals je kan zien (Lars onze technisch manager was helaas ziek).


Vrijdag:

Mediatraining: De media is voor ons project erg belangrijk. Wij willen natuurlijk zo veel mogelijk aandacht voor de technologie die wij ontwikkelen om daarmee zoveel mogelijk mensen de mogelijkheden met zonne-energie te laten zien. Vooral in Australië is de media-aandacht erg groot tijdens de World Solar Challenge. De teamleider is het gezicht naar buiten en ik zal daarom interviews af moeten leggen. Samen met het communicatieteam en de coureurs krijgen wij gedurende dit project een aantal mediatrainingen, want je wil natuurlijk geen modderfiguur slaan voor de camera. Afgelopen week was de eerste training. Dit was naast ontzettend leuk ook erg leerzaam. Hoewel er altijd verbeterpunten zijn, ging het bij iedereen erg goed.