SABINE, ken je haar nog? Twee maanden geleden was ze onderwerp van menig gesprekken; het geheime wapen van Solar Team Twente tijdens de Bridgestone World Solar Challenge! SABINE is ons zelfbedacht en uitgewerkte elektrische systeem. Ze zorgt ervoor dat Red One extra energie binnen haalt op momenten dat er schaduw op het zonnepaneel valt.

Hoe werkte SABINE ook alweer?

Tijdens de Bridgestone World Solar Challenge rijden teams op energie van de zon. De zonnecellen die deelnemers gebruiken tijdens de race, zijn in groepen ingedeeld. Wanneer één cel minder presteert in zo’n groep, presteerden tot nu toe de rest van de cellen in de groep hetzelfde als de slechts-presterende. SABINE zorgt ervoor dat de energie wordt gebalanceerd en niet naar beneden wordt getrokken. Dit betekent dat er 10 tot 20% meer inkomsten zijn op schaduwmomenten dan voorheen.Infographic SABINE_EN

Waarom de naam SABINE?

Is het toeval dat dit elektrische system dat voor meer inkomsten tijdens schaduwmomenten zorgt een vrouwennaam heeft? Nee, niet helemaal… SABINE staat voor Solar Array Balancing Interface Not Expected. Het is een grapje onder onze elektrotechnici om allerlei systemen een vrouwennaam te geven als afkorting. SABI was een mooie afkorting en de NE moesten we nog invullen. Dat werd toen Not Expected.

De mensen achter SABINE

Fieke Hillerström, Robin Lohuis en Koen Oosterwijk hebben heel wat uren besteed aan SABINE om  haar te kunnen verwezenlijken. Maar alleen hadden we het zeker niet kunnen doen. We hebben heel wat hulp gehad! Veel tijd aan SABINE is besteed door (oud-)teamleden, maar ook door onze partnerbedrijven. Zo is oud-teamlid Stefan Halsema gesponsord door onze partner Strukton Rolling Stock B.V. Zij hebben Stefan tijdens zijn werktijd bij het bedrijf de mogelijkheid geboden om te werken aan SABINE. Hij heeft veel tijd besteed aan het design en de ontwikkeling van SABINE.

Meer bedrijven hebben geholpen bij de realisering van SABINE. We zijn erg afhankelijk van partners; zonder kennis, onderdelen én enthousiasme ben je nergens. Gelukkig zit dat allemaal goed bij onze achterban. Linear Technology en Würth Elektronic Nederland B.V. leverden ons de juiste onderdelen, die we nodig hadden. Würth heeft daarnaast ook onze printplaten gefabriceerd. Onze partner Global Electronics B.V. heeft met veel enthousiasme onze PCB’s bestukt. Zij hebben dit in een korte tijd voor ons gedaan, waardoor we goed op planning zijn gebleven.

©Jérôme Wassenaar

©Jérôme Wassenaar

Oud-teamleden kloppend hart van SABINE

Maar niet alleen onze partners zijn de mensen achter SABINE. Onze oud-teamleden kennen het project en weten precies waar je rekening mee moet houden om een goed nieuw systeem te implementeren in de zonneauto. Onze fantastische bedenker Elmar, teamlid Solar Team Twente 2013) heeft uren besteed aan de ontwikkeling, maar daarnaast ook het testen van SABINE. Ook oud-teamlid Tom Vocke (Solar Team Twente 2011) heeft geholpen met testen, maar heeft ook meegeholpen aan de toevoeging van SABINE aan onze LabVIEW software, een programma waarin de gegevens van Red One geanalyseerd konden worden. Op deze manier kon SABINE tijdens de race exact gevolgd worden. Meer mensen waren bezig met LabVIEW; naast onze eigen Koen Oosterwijk, hielp Michael ten Den (Solar Team Twente 2011) ook om de software gereed te maken voor de race. Ook Koen Bosman uit team 2011 gaf ondersteuning waar nodig en stond altijd klaar om ons te helpen.

Hoe klein of groot de bijdrage, zonder al deze mensen achter de ontwikkeling van SABINE hadden we haar niet gehad én niet zo’n fantastische prestatie kunnen neerzetten.

Headerfoto: Jérôme Wassenaar